Francúzi, Taliani i Španieli vlani kupovali viac áut

Predaj osobných automobilov vo Francúzsku v decembri klesol, za celý minulý rok sa však po prvýkrát od roku 2009 zvýšil. Španielsky automobilový trh vlani vykázal výrazný nárast vďaka vládnemu programu na podporu dopytu, predaj áut stúpol aj v Taliansku. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

03.01.2015 10:25
debata (2)

V decembri bolo vo Francúzsku zaregistrovaných 163 382 nových áut, čo je o 6,8 percenta menej ako v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka, uviedol tamojší automobilový zväz CCFA. Podnikatelia i spotrebitelia totiž pre slabú ekonomiku obmedzili nákupy drahších vecí, upozorňuje agentúra Reuters. Predaj automobilky PSA Peugeot Citroën klesol o 9,6 percenta, predaj vozidiel Renault potom o 0,8 percenta.

Za celý rok 2014 sa celkový počet registrácií vo Francúzsku zvýšil o 0,3 percenta na 1,8 milióna vozidiel. Hovorca CCFA predpovedal, že v tomto roku zostane predaj zhruba na minuloročnej úrovni.

Talianske ministerstvo dopravy oznámilo, že predaj áut v Taliansku v decembri stúpol o 2,4 percenta na 91 518 vozidiel. V celom minulom roku sa predaj zvýšil o 4,2 percenta na 1,36 milióna vozidiel.

V Španielsku podľa údajov zväzu výrobcov Anfac stúpol predaj áut v decembri medziročne o 21,4 percenta. Trh ťažil z predĺženia programu podpory predaja áut s nízkymi emisiami. Za celý rok sa predaj zvýšil o 18,4 percenta na 855 308 vozidiel.

„(Španielsky) automobilový trh zakončil rok najsilnejším ročným rastom za 15 rokov,“ uviedol hovorca zväzu Anfac David Barrientos. Dodal, že vládny program podpory predaja už zaistil trhu 16 mesiacov rastu za sebou. Predpovedal, že ak program zostane v platnosti aj počas tohto roka, mohol by sa predaj priblížiť jednému miliónu vozidiel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Španielsko #Francúzsko #automobilky