Ceny ropy aj v novom roku pokračujú v poklese

Cena severomorskej ropy Brent začala prvý obchodný deň v novom roku výrazným rastom. Čoskoro sa však vrátila k poklesu a zostúpila na novú najnižšiu úroveň od roku 2009. Nadol ju tlačí hlavne pretrvávajúci previs ponuky nad dopytom.

03.01.2015 01:00
debata (10)

Brent v piatok zlacnel až na 55,48 dolára za barel, hoci sa zhruba pol hodiny po začiatku obchodovania vyšplhal na 58,54 dolára za barel. Krátko po 13:30 SEČ sa barel Brentu predával za 55,67 dolára. Oproti predchádzajúcemu záveru tak jeho cena vykazovala pokles o 1,66 dolára.

V celom minulom roku Brent zlacnel o 48 percent na 57,33 dolára za barel. V rokoch 2011 až 2013 pritom priemerná cena Brentu predstavovala zhruba 110 dolárov za barel.

Za minuloročným prepadom cien ropy sú hlavne vysoké dodávky suroviny na trh, ktoré sú dôsledkom rozmachu ťažby z bridlicových ložísk v Spojených štátoch. K poklesu cien ale prispievajú tiež obavy ohľadom vývoja dopytu v Európe a v Ázii.

Saudská Arábia navyše koncom novembra zablokovala snahy niektorých menej vplyvných členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o zníženie ťažobného limitu, ktoré by podporilo ceny.

„Vyzerá to, že previs ponuky nad dopytom určité obdobie vydrží,“ povedal podľa agentúry Reuters analytik Rusty Braziel zo spoločnosti RBN Energy. Dodal, že ceny ropy na úrovni 100 dolárov za barel sú minimálne na niekoľko rokov minulosťou.

Saudskoarabský minister ropného priemyslu Alí Nuajmí v decembri vyhlásil, že OPEC nezníži ťažbu ani v prípade, že sa ceny ropy prepadnú až na 20 dolárov za barel. Dodal, že ceny by sa už nikdy nemuseli vyšplhať späť na 100 dolárov za barel.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa