Česko vlani z eurofondov nedočerpalo 325 miliónov eur

Česko vlani nedočerpalo z európskych fondov deväť miliárd korún, informovala v piatok ministerka pre miestny rozvoj Karla Šlechtová.

02.01.2015 19:23
debata (2)

Pôvodné odhady pritom varovali pred stratou až 23 miliárd korún. Ministerstvo však pracovalo aj s pesimistickým variantom, podľa ktorej mohlo Česko prísť až o 30 miliárd korún. Samotná Šlechtová ešte na konci minulého novembra naznačovala, že by sa strata mohla dostať pod dvadsaťmiliardovú hranicu. V posledných mesiacoch minulého roka sa podľa ministerky výrazne zrýchlilo čerpanie týchto peňazí.

„Vzhľadom k problémom, s ktorými sme sa stretávali, ako bolo napríklad navýšenie alokácie kvôli devízovej intervencii Českej národnej banky alebo nedostatok času na rozdelenie prostriedkov medzi zmysluplné projekty, to možno považovať za naozaj mimoriadny úspech pre Českú republiku,“ uviedla ministerka Šlechtová v tlačovej správe.

Najviac peňazí vraj preplatili riadiace orgány jednotlivých operačných programov v poslednom mesiaci minulého roka. Ministerstvo financií tak mohlo poslať Európskej komisii na takzvanú certifikáciu, teda spätné preplatenie, projekty s nezvyčajne veľkým celkovým objemom peňazí.

„Podarilo sa v podstate od novembra do decembra odovzdať cez určité systémy ministerstva financií a nášho ministerstva na Európsku komisiu žiadosti na preplatenie v hodnote rádovo niekoľkých miliárd,“ povedala Šlechtová v Českom rozhlase. Výrazne sa podľa nej znížila nedočerpaná suma hlavne u ministerstva životného prostredia.

Ministerstvo tiež upozornilo, že ani zrýchlené čerpania nezníži kvalitu kontrol podporených projektov a plnenie ich cieľov. „Je tu zvýšené riziko nárastu chybovosti a nadväzujúcich finančných opráv, keď by sa prostriedky museli vracať. To sa ale prejaví až s ročným odstupom,“ podotkla Olga Letáčková, námestníčka ministerky, ktorá riadi Národný orgán pre koordináciu.

Presná suma, ktorú sa Česku nepodarí za rok 2014 vyčerpať, bude definitívne známa až v polovici tohto roka po finálnych rokovaniach s Európskou komisiou.

Čerpanie dotácií by mal v budúcnosti uľahčiť nový monitorovací systém, ktorý podľa Šlechtovej všetko elektronizuje. Vyplňovanie pre žiadateľa v ňom bude ľahšie a potrvá kratšiu dobu, povedala ministerka v ČRo. „Prílohy sa nemusia dávať fyzicky, všetko nám tam nabehne zo základných registrov, čiže osobne tu hovorím, že je to naozaj jednoduchšie,“ dodala.

Česko je z pohľadu čerpania európskych peňazí najhoršie z celej EÚ. Vlani nedočerpalo 12 miliárd korún, v celej EÚ to bolo 16 miliárd korún. Ďalšie miliardy korún sú v ohrození v budúcom roku, kedy bude posledná možnosť čerpať peniaze z končiaceho programovacieho obdobia 2007 až 2013. Česko v ňom malo k dispozícii viac ako 700 miliárd korún.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Česko