ECB neočakáva defláciu, ale pomalší rast cien áno

Riziko, že Európska centrálna banka (ECB) nenaplní svoj mandát týkajúci sa ochrany cenovej stability, je vyššie než pred šiestimi mesiacmi. Vyhlásil to šéf ECB Mario Draghi pre nemecký denník Handelsblatt. ECB má dlhodobo stanovený inflačný cieľ tesne pod hranicou dvoch percent, čo v súčasnosti nedosahuje.

02.01.2015 09:29
debata

Zároveň zdôraznil, že banka je pripravená konať už v úvode tohto roka v prípade, že to bude potrebné. Draghi zároveň vyzval politických predstaviteľov jednotlivých krajín, aby uskutočnili nevyhnutné reformy, zmiernili daňové zaťaženie a byrokraciu a podporili tak ekonomické zotavovanie eurozóny. Toto zotavovanie pritom označil za „krehké a nerovnomerné“.

Šéf ECB zároveň uviedol, že riziko deflácie v eurozóne je obmedzené. "Riziko, že nenaplníme mandát cenovej stability, je vyššie než pred šiestimi mesiacmi,“ povedal Draghi. "Sme vo fáze technických príprav, aby sme nastavili rozsah, rýchlosť a štruktúru našich opatrení začiatkom roku 2015,“ povedal Draghi s tým, že banka bude konať, ak sa ukáže, že je to nutné. Podľa jeho slov vládne v Rade guvernérov ECB v tomto smere jednotnosť. Zároveň uviedol, že jedným z možných nástrojov je nakupovanie štátnych dlhopisov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB