Litva už platí eurom, s nádejou i obavami

Litva je od štvrtka 1. januára 2015 devätnástym členským štátom eurozóny. Jednotnú európsku menu Litva prijala ako posledná z trojice pobaltských postsovietskych republík. Krajina dúfa, že členstvo v eurozóne posilní jej bezpečnosť v čase napätých vzťahov Západu s Ruskom. Mnoho obyvateľov sa však tiež obáva, že prechod z domáceho litu na euro prinesie rast cien.

01.01.2015 00:54
Litva, euro, Rimantas Sadzius Foto: ,
Litovský minister financií Rimantas Sadzius s eurovou bankovkou počas osláv vstupu krajiny do eurozóny.
debata (68)

Novembrový prieskum litovskej centrálnej banky ukázal, že zavedenie eura podporuje 53 percent z troch miliónov obyvateľov. Proti je 39 percent populácie.

„Musím priznať, že obavy o bezpečnosť sú jedným z dôvodov, prečo má prijatie eura tak veľkú podporu,“ povedal AFP minister financií Rimantas Sadzius. Označil tiež prijatie eura za tretí najdôležitejší krok Litvy v integrácii k západnej európskej spoločnosti, po vstupe do Európskej únie a NATO v roku 2004.

Litovská mena je pevne naviazaná na euro už od roku 2002. „Vlastne máme euro už viac ako 12 rokov, ale hovorili sme mu lit,“ dodal Sadzius. Pokúsil sa tiež upokojiť obavy verejnosti z rastu cien. Podľa jeho odhadu sa ceny z dôvodu prechodu na novú menu zvýšia najviac o 0,2 až 0,3 percenta.

Litva chcela prijať euro už v roku 2007, nepodarilo sa jej však splniť inflačné kritérium. V roku 2009 sa potom krajina pre globálnu finančnú krízu prepadla do hlbokej recesie. Bolestivá úsporné opatrenia však opäť otvorili krajine cestu k prijatiu eura a urobila z Litvy jednu z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v EÚ. Vláda teraz dúfa, že euro poskytne domácej ekonomike ďalší stimul k rastu.

Litva sa v prijatí eura oneskorila za svojimi pobaltskými partnermi. Estónsko prijalo euro v roku 2011 a Lotyšsko v roku 2014. Dôvodom oneskorenia Litvy bola neochota politikov zaviazať sa k členstvu pred voľbami v roku 2012.

Prijatie Litvy do eurozóny bolo definitívne potvrdené koncom júla. Výmenný kurz pre prechod bol stanovený na 3,452803 litu za jedno euro.

Obidve meny budú v obehu dva týždne. Ľudia budú môcť dovtedy platiť oboma menami, späť dostanú hotovosť v eurách. Eurobankovky a euromince budú jediným zákonným platidlom od 16. januára. Obchody majú povinnosť zobrazovať ceny v oboch menách do júna.

Ľudia budú môcť určitý čas meniť starú menu za euro bez poplatku na poštách a v komerčných bankách. Od budúceho roka bude meniť starú menu za euro iba centrálna banka, taktiež bez poplatku a neobmedzene. Obyvatelia ďalších členských krajín eurozóny môžu vymeniť litovské bankovky za eurá vo svojich centrálnych bankách do konca februára.

Lit pomohol posilniť štátnosť Litvy, keď získala späť svoju nezávislosť od Moskvy v roku 1990. Odvtedy sa však úloha meny znížila. Litovčania sa pokúsili urobiť lit nesmrteľným prostredníctvom zápisu do Guinnessovej knihy rekordov, keď v novembri navrstvili jeden milión mincí do najväčšej pyramídy z mincí, ktorá kedy bola na svete vytvorená.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Litva