S litovským eurom pricvála Biely rytier

Na národnej strane litovských euromincí je zobrazený litovský štátny znak, takzvaný Vytis (Biely rytier). Litva sa stane 19. členom eurozóny 1. januára 2015, po takmer jedenástich rokoch od svojho vstupu do Európskej únie.

31.12.2014 10:30
Litva, euro, eurozóna Foto: ,
Žena vo Vilniuse prechádza okolo plagátu s nápisom "Euro prichádza do Litvy". Od 1. 1. 2015 vstúpi Litva do eurozóny.
debata (5)

Litva sa rozhodla umiestniť svoj znak zobrazujúci rytiera v brnení s vytaseným mečom na cválajúcom koni na všetky euromince.

Na všetkých minciach je pod rytierom tiež názov krajiny v litovčine Lietuva. Okraj mince v hodnote dvoch eur navyše zdobí nápis LAISVĖ, VIENYBĖ, GEROVĖ, teda sloboda, jednota a prosperita. Vytis sa objavuje na litovských minciach už od 14. storočia.

Litovské euromince Foto: LIETUVOS BANKAS
Litva, euro, euromince Litovské euromince

Podoba eurobankoviek je pre všetky štáty eurozóny jednotná. U mincí však majú krajiny väčšiu voľnosť. Povinná je iba jedna strana, o vzhľade druhej strany ôsmich druhov mincí rozhodujú jednotlivé štáty, ktoré si mince tiež razia. Okrem členov eurozóny majú právo raziť vlastné euromince tiež tri malé európske samostatné štátne útvary – San Maríno, Vatikán a Monako. Mince sú, rovnako ako bankovky, platné vo všetkých členských krajinách.

Na spoločnej strane jednoeurových a dvojeurových mincí a mincí v hodnote desať, 20 a 50 centov je znázornená buď Európska únia pred svojím rozšírením v roku 2004, alebo mapa Európy (od roku 2007). Mince v hodnote jeden, dva a päť centov zobrazujú zemeguľu s Európou, Afrikou a Áziou. Autorom návrhu je Luc Luycx z Belgickej kráľovskej mincovne.

Litovské mince sa začali raziť tento rok v júli, razí ich litovská mincovňa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #Litva