Národné divadlo dostalo menej peňazí, redukuje premiéry

Na budúci rok dostane menej peňazí zo štátneho rozpočtu nielen Slovenská národná galéria či Slovenské národné múzeum. Ukrátené bude aj Slovenské národné divadlo, ktorému klesne príspevok zo štátneho rozpočtu oproti tomuto roku o štyri percentá. Divadlo v dôsledku toho bude redukovať premiéry a reprízy.

30.12.2014 06:30
SND, Slovenské národné divadlo Foto: ,
Pokles príjmov z rozpočtu o 648–tisíc eur by v Slovenskom národnom divadle nemal viesť k prepúšťaniu či znižovaniu miezd.
debata (8)

Kým česká vláda odklepla Národnému divadlu v Prahe pre budúci rok viac peňazí, vďaka čomu sa majú zvýšiť platy zamestnancom o tri a pol percenta, slovenská na kultúre šetrí. Slovenské národné divadlo má dostať z rozpočtu o 648–tisíc eur menej. Na porovnanie, v 800–miliónovom rozpočte rezortu obrany by táto suma mohla byť zanedbateľná, pre chýbajúce peniaze v Slovenskom národnom divadle však podľa generálneho riaditeľa Mariána Chudovského hrozí, že si to odnesie umelecká tvorba.

„Urobíme všetko pre to, aby sa krátenie príspevku neprejavilo zásadným spôsobom na tvorbe umeleckých súborov SND, to však nie je možné bez toho, aby sme nezredukovali počet premiér či reprízových predstavení. Štvorpercentné krátenie nás však obmedzí aj o prostriedky, ktoré sa vyžadujú na údržbu budov, čo si v túto chvíľu viem len ťažko predstaviť. Vieme, že najmä historická budova SND si zasluhuje aspoň aké–také prostriedky na to, aby sme ju udržali v dôstojnom i bezpečnom prevádzkovom stave, kým sa nepristúpi k jej nutnej a zásadnej rekonštrukcii,“ skonštatoval Chudovský.

Generálny riaditeľ hovorí, že k prepúšťaniu ani k zníženiu platov by dôjsť nemalo. V tejto situácii si však nevie predstaviť napríklad ich valorizáciu.

„Najmä vzhľadom na pozitívne umelecké výsledky minulej sezóny zakončenej realizáciou medzinárodného divadelného festivalu Eurokontext.sk, by to pre mňa i mojich spolupracovníkov bolo nesmierne bolestivé. Bolo by to niečo podobné, ako by sa zatiahla záchranná brzda pri rozbiehajúcom sa vlaku,“ reaguje generálny riaditeľ na fakt, že by sa chýbajúce prostriedky mali dotknúť umeleckej tvorby.

Menej opery a baletu

Redukcia premiér či repríz by sa pritom podľa neho mala týkať pravdepodobne jednej plánovanej premiéry opery a jednej plánovanej premiéry baletu. „Pôjde o sezónu 2015 až 2016. Plánované premiéry budeme musieť pravdepodobne presunúť na ďalšiu sezónu,“ prezradil Chudovský.

Prečo by sa redukcia financií mala týkať najmä opery a baletu generálny riaditeľ zatiaľ nevysvetlil. Z programu SND totiž vyplýva, že ročne má najviac premiér činohra, a to približne desať. Opera len štyri a balet tri. Možno je to preto, že ide o finančne náročnejšie predstavenia, keďže v opere aj balete sú okrem umelcov na scéne dôležití aj hudobníci v orchestri.

Súbory opery a baletu patria pritom k telesám na Slovensku, ktoré sa môžu pochváliť medzinárodnou spoluprácou. Opera mala v uplynulej sezóne napríklad za sebou úspešnú premiéru Bohémy od uznávaného nemeckého režiséra Petra Konwitschného či svetovú premiéru prvej slovenskej opernej skladateľky Ľubice Čekovskej Dorian Gray, ktorej libreto napísala Kate Pullingerová, autorka novely k Oscarmi ovenčenému filmu Piano.

Balet sa vrátil k baletnej klasike v podaní Luskáčika, v ktorom pravidelne vystupujú kvalitní hosťujúci umelci z Ruska, Japonska či z Veľkej Británie.

Rezort kultúry: Na umenie pôjde viac

Ministerstvo kultúry si pritom fakt, že by malo Slovenské národné divadlo dostať menej peňazí, nepripúšťa. „Zníženie rozpočtu SND o 4 percentá sa týka prevádzkových nákladov, takže nepôjde o šetrenie na úkor umeleckej činnosti. Naopak, Slovenské národné divadlo dostane cez tzv. prioritné projekty viac finančných prostriedkov ako tento rok práve na umeleckú činnosť inštitúcie,“ píše sa v stanovisku z ministerstva kultúry od hovorcu Jozefa Bednára.

Generálny riaditeľ ale hovorí, že faktom je momentálne schválený rozpočet, v ktorom dostávajú menej. „S ministerstvom kultúry komunikujeme o problematike výšky pridelených finančných prostriedkov, ale musíme vychádzať z reality, že kapitole MK SR bol na rok 2015 rozpočet krátený,“ reaguje na to Chudovský.

V susednom Česku podobný problém nemajú. „Na rok 2015 dostávame viac peňazí ako na rok 2014. Zvyšujeme tarifné platy o 3,5 percenta,“ priblížil situáciu generálny riaditeľ Národného divadla Jan Burian. Čo sa týka premiér, dostáva činohra rovnaký priestor ako opera, a to osem nových titulov ročne, balet má tri a jedna premiéra ročne vychádza na Laternu magiku. „Štandardne máme 22 premiér ročne,“ dodáva Burian. Divadlo si pritom na seba vie zarobiť z 37 percent.

V cudzine je kultúra podporovanejšia

Na znižujúci sa rozpočet v rezorte kultúry upozorňovali niektorí umelci už v lete. Pôvodne malo byť pre ministerstvo vyčlenených o 10 percent výdavkov menej ako na tento rok. Podľa nich v porovnaní s okolitými štátmi dáva Slovensko na kultúru dlhodobo najmenej – 0,39 percenta ročného výkonu ekonomiky. V Maďarsku to má byť 0,57 percenta, v Poľsku 0,59 percenta, v Českej republike 0,74 percenta a napríklad v Estónsku až 1,80 percenta.

Rozpočet Slovenského národného divadla sa z roka na rok znižuje. Ak ešte počas krízového roka 2008 dostalo divadlo vyše 23 miliónov eur, na tento rok to bolo okolo 19,6 milióna, v budúcom roku má Národné divadlo dostať 19,1 milióna. Na porovnanie, na budúci rok dostali pridané ministerstvá práce, vnútra či pôdohospodárstva, ale aj rezort obrany.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #SND