Rosnefť ruší kúpu ropnej divízie americkej banky Morgan Stanley

Ruská ropná spoločnosť Rosnefť a americká banka Morgan Stanley zrušili plán, podľa ktorého mal ruský štátny gigant odkúpiť od americkej banky jej divíziu obchodovania s ropou. Transakcia bola zrušená kvôli neochote amerických regulačných úradov poskytnúť na ňu súhlas, informoval ruský podnik.

22.12.2014 17:02
debata (12)

Morgan Stanley sa so spoločnosťou Rosnefť dohodla na predaji divízie obchodovania s ropou vlani v decembri a tento rok v septembri transakcii schválila Európska komisia.

„Obe strany venovali tejto transakcii značné úsilie a ľutujú, že nemohla byť dokončená. Aj napriek tomu budú ďalej spolupracovať v iných oblastiach,“ uviedla Rosnefť podľa agentúry Reuters. Kľúčový regulačný orgán v USA požiadal najprv obe strany o viac informácií k transakcii, nakoniec ju ale neschválil, dodala firma.

Morgan Stanley chcela predať spoločnosti Rosnefť aktivity s ročnými tržbami okolo miliardy dolárov s viac než 100 obchodníkmi a s podielom 49 percent v spoločnosti Heidmar, ktorá je jedným z najväčších svetových prevádzkovateľov tankerov. Morgan Stanley je ďalšia finančná spoločností z Wall Street, ktorá sa zbavuje aktivít na poli komodít kvôli zvýšenému tlaku regulačných orgánov na posilnenie kapitálu.

Pre ruskú ropnú jedničku, na čele ktorej stojí vplyvný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin a kde má štát podiel skoro 70 percent, malo ísť o významný krok na americký trh. Rosnefť sa vlani po prevzatí menšieho rivala TNK-BP stala z hľadiska objemu ťažby najväčšou verejne obchodovanou ropnou spoločnosťou na svete.

Veľkých ruských spoločností sa dotkli sankcie, ktoré Európska únia a USA uvalili na Rusko za jeho podiel na ukrajinskej kríze. Rosnefť a ďalšie podniky a banky majú kvôli sankciám obmedzený prístup na medzinárodné finančné trhy a západné energetické koncerny nesmú s ruskými partnermi v mnohých oblastiach spolupracovať. V septembri pozastavil americký koncern Exxon Mobil spoluprácu so spoločnosťou Rosnefť na prieskume ropných zásob v arktickej oblasti.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rosnefť #Morgan Stanley