Ceny v novembri zostali rovnaké ako pred rokom

Spotrebiteľské ceny naďalej stagnujú. Potvrdzujú to aj údaje o inflácii meranej harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (HICP) Európskej únie.

17.12.2014 09:50
debata

Medziročne ceny podľa tejto metodiky zostávajú v novembri druhý mesiac v rade bez zmeny, čím sa priemerná dvanásťmesačná inflácia dostala už na záporných 0,1 %. V medzimesačnom porovnaní ceny v novembri oproti októbru klesli o 0,2 %, kým mesiac predtým vykázali mierny rast o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Celkovú medziročnú infláciu v novembri tlmili najmä naďalej sa prepadajúce ceny v doprave. Tie medziročne klesli o 2,8 %. Medziročne lacnejšie boli aj potraviny a nealkoholické nápoje o 1,2 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 0,7 % a pošta a telekomunikácie o 0,4 %. Na druhej strane najvyšší medziročný rast cien vykázalo vzdelávanie o 2,8 %. Stúpli aj ceny rozličných tovarov a služieb o 2,1 %, alkoholických nápojov a tabaku a odevov a obuvi zhodne o 1,7 %, nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 1,4 % a hotelov kaviarní a reštaurácií o 1,2 %. Oproti vlaňajšiemu novembru zdražela aj rekreácia a kultúra o 0,7 % a zdravotníctvo o 0,4 %.

Pod medzimesačný pokles cien sa podpísali rovnako ceny v doprave, ktoré boli oproti októbru aj vďaka spusteniu bezplatného cestovania vo vlakoch pre študentov a dôchodcov nižšie o 2,5 %. Klesli však aj ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,4 % a potravín a nealkoholických nápojov a rekreácie a kultúry zhodne o 0,1 %. Naopak ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu medzimesačne stúpli o 0,8 %, odevov a obuvi o 0,6 %, hotelov, kaviarní a reštaurácií o 0,3 a bývania a energií o 0,1 %. Bez zmeny zostali ceny zdravotníctva, pôšt a telekomunikácií, vzdelávania a rozličných tovarov a služieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia