Cena ropy Brent sa usadila pod 60 dolármi za barel

Ceny ropy v utorok naďalej klesali a Severomorská ropa Brent zostúpila prvýkrát za päť a pol roka pod hranicu 60 dolárov za barel.

17.12.2014 06:20
debata (4)

Ropu oslabili nepriaznivé údaje z čínskeho priemyslu. Americkej rope sa však podarilo kvôli vyberaniu ziskov straty zmazať a mierne posilnila.

Cena severomorskej ropy Brent klesla o 1,20 dolára na 59,86 dolára za barel. Počas dňa zostúpila až na 58,50 dolára, najnižšie od júla 2009. Americká ľahká ropa WTI mierne zdražela o dva centy na 55,93 dolára za barel, ale počas dňa sa prepadla až na 53,60 dolára, najnižšie od mája 2009.

Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle v decembri prvýkrát za sedem mesiacov klesla, uviedla banka HSBC na základe ankety medzi nákupnými manažérmi čínskych firiem. Údaje sú ďalším potvrdením toho, že druhá najväčšia ekonomika sveta, ktorá bola predtým ťahúňom dopytu, stráca dynamiku v dobe, keď sú slabé aj ďalšie svetové regióny.

Cenu ropy začali podľa analytikov podkopávať aj oslabujúce meny a ekonomiky rozvíjajúcich sa krajín, najmä producentov komodít. Markantným príkladom je Rusko, v posledných dňoch ale zasahovala proti poklesu meny aj India a indonézska rupia spadla na minimum za 16 rokov.

„Prudký pokles takmer všetkých cien komodít a oslabovanie mien ich producentov podkopáva dopyt po rope v mladých trhových ekonomikách Latinskej Ameriky a Stredného východu. Z historického hľadiska tieto oblasti k dopytu po rope príliš neprispievali, dnes ale áno,“ uviedla podľa agentúry Reuters banka Goldman Sachs.

Šéf Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Abdalláh Badr v nedeľu uviedol, že kartel neplánuje zmeniť svoje novembrové rozhodnutie nechať ťažbu bezo zmeny, ktoré zrýchlilo prepad cien ropy. Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) v piatok znížila odhad rastu svetového dopytu po rope na budúci rok kvôli nižšej spotrebe v Rusku a ďalších krajinách a označila za pravdepodobný ďalší pokles cien.

Ku stratám trhu prispel aj neúspešný pokus ruskej centrálnej banky stabilizovať rubeľ pomocou nečakaného výrazného zvýšenia úrokových sadzieb. Investori sa zamerali hlavne na bezpečnejšie investície, ako zlato a japonský jen.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa