Kyjev si zabezpečil 300 miliónov eur na modernizáciu plynovodu

Ukrajina si zabezpečila 300 miliónov eur na modernizáciu svojho úseku tranzitného plynovodu, ktorým prúdi zemný plyn z Ruska do Európskej únie.

15.12.2014 14:10
debata (19)

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) v pondelok poskytla Ukrajine 150 miliónov eur na opravu potrubia, a pridala sa tak k Európskej investičnej banke (EIB), ktorá prisľúbila rovnakú sumu už začiatkom tohto mesiaca. Je to vôbec prvýkrát, čo EBOR investuje do ukrajinských plynovodov. Banka tiež uviedla, že zvažuje aj financovanie nákupu plynu.

V prípade pôžičky na nákup plynu od EBRD by Ukrajina získala peniaze na jeho dovoz a vyhla by sa tak opakovaniu krízy, kvôli ktorej bola krajina tento rok na šesť mesiacov odstrihnutá od dodávok ruského plynu. Prípadnú dohodu však musí schváliť vedenie EBRD a jej súčasťou by boli aj záväzky k reformám, upozorňuje agentúra Reuters.

Dohoda o investícii do plynovodu prichádza po piatich rokoch rokovaní medzi Ukrajinou a EBRD. Výkonný riaditeľ EBRD pre oblasť energetiky Riccardo Puliti povedal, že kvôli obavám z korupcie smerovali všetky predchádzajúce pôžičky od EBRD len do elektrárenskej sústavy. Banka je ale teraz presvedčená, že to Kyjev myslí s reformami vážne.

„Nerobili by sme to, ak by sme nemali veľmi jasný záväzok od predstaviteľov na najvyššej úrovni,“ povedal Puliti.

Peniaze od EBRD sú určené na štvorročnú modernizáciu úseku plynovodu medzi mestami Urengoj-Pomara-Užhorod, vrátane spoja, ktorý umožní, že plyn bude môcť tiecť cez hranicu so Slovenskom oboma smermi.

Puliti upozornil, že Ukrajina má najrozsiahlejšie skladovacie priestory pre plyn v Európe a má veľký potenciál, aby sa stala miestom pre obchody s plynom v Európe, najmä potom, čo ruský Gazprom zrušil plány na výstavbu plynovodu South Stream, ktorý mal znížiť význam Ukrajiny ako tranzitnej krajiny.

EBOR výmenou za pôžičku žiada, aby Ukrajina rešpektovala nariadenia EÚ, ktoré zakazuje, aby firmy, ktoré dodávajú plyn, vlastnili aj plynovody, ktoré tento plyn prepravujú. Práve toto nariadenie bolo najväčšou regulačnou prekážkou pre realizáciu plynovodu South Stream, ktorým mal tiecť plyn do Európy mimo územia Ukrajiny.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina