Ruskí výrobcovia zbraní si vlani dobre zarobili

Predaj ruských výrobcov zbraní v minulom roku výrazne vzrástol vďaka vysokým výdavkom ruskej vlády.

14.12.2014 19:33
debata (47)

Celosvetovo bol trend opačný a predaj zbraní sa rovnako ako v predchádzajúcich niekoľkých rokoch mierne znížil. Vyplýva to z údajov Štokholmského medzinárodného ústavu pre výskum mieru SIPRI.

Veľké ruské zbrojné koncerny predali vlani o 20 percent viac vojenskej techniky ako rok predtým. Podľa SIPRI rast podporila ruská vláda. Medzi stovkou najväčších svetových zbrojárskych koncernov je desať ruských firiem. Najviac, o 118 percent, sa zvýšil predaj firmy Tactical Missiles Corporation (KTRV). Predaj Almaz-Antej stúpol o 34 percent.

Predaj stovky najväčších svetových zbrojoviek, naopak, vlani klesol o dve percentá na 402 miliárd USD. Predaj bol nižší už tretí rok za sebou. Správa SIPRI však nezahŕňa Čínu kvôli nespoľahlivosti údajov, ktoré poskytuje, upozornila agentúra DPA. Výdavky Číny na armádu sú pritom druhé najvyššie na svete. Najvyššie výdavky majú USA a tretie je Rusko.

Za celkový pokles mohli hlavne zbrojovky so sídlom v USA a Kanade. Zhruba dve tretiny firiem v zozname sto najväčších zbrojoviek sú zo Severnej Ameriky a západnej Európy. Zvyšuje sa však podiel ázijských zbrojoviek.

Z desiatich najväčších zbrojoviek je ich šesť z USA. Jednotkou je Lockheed Martin, ktorého tržby vlani predstavovali 35,5 miliardy USD. Dvojkou je americký Boeing.

SIPRI vznikol v roku 1966. Medzinárodný nezávislý ústav bol zriadený z rozhodnutia švédskeho parlamentu a jeho cieľom je zhromažďovať a poskytovať informácie a štúdie o konfliktoch, kontrole zbrojenia a odzbrojenia. Organizácia definuje predaj zbraní ako predaj vojenského zariadenia a služieb armádnym zákazníkom.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #armáda #zbrane