Česi nepovažujú dane za spravodlivé, bohatým by vzali viac

Dane ľudí s vysokými príjmami sú podľa polovice Čechov nízke, dane ľudí s nízkym príjmom považuje najviac občanov, a to tri pätiny, za vysoké.

14.12.2014 09:48
debata (5)

Vyplynulo to z aktuálneho prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) – podľa jeho zistení väčšina verejnosti nepovažuje daňový systém v Česku za spravodlivý. Medzi obyvateľmi tiež prevláda podpora viac či menej progresívneho zdanenia osobných príjmov.

Šesťdesiatdva percent ľudí súhlasí s tým, aby viac zarábajúci odvádzali štátu vyšší podiel než tí, ktorí majú malé príjmy. Podľa 27 percent opýtaných by pre všetkých mala platiť rovnaká sadzba a tri percentá uviedli, že by ľudia s vyššími príjmami mali zdaňovať relatívne menšiu časť z nich ako ľudia zarábajúci menej.

Dane ľudí s vysokými príjmami považuje za vysoké 13 percent občanov a 26 percent za primerané. Ohľadom zdanenia priemerných príjmov dve pätiny opýtaných uviedli, že je vysoké, 48 percent ho hodnotí ako primerané a päť percenta ako nízke. Dane ľudí s malým príjmom považujú za nízke štyri percentá, ako primerané ich vidí 27 percent občanov.

Oproti minuloročnému prieskumu sa však o sedem percentuálnych bodov znížil počet ľudí, ktorí považujú dane, ktoré odvádzajú ľudia s nízkymi platmi, za vysoké. Naopak, o päť bodov stúpol podiel tých, podľa ktorých je toto zdanenie primerané.

Zdanenie vysokopríjmových občanov pokladajú za vysoké alebo primerané častejšie ľudia s vyšším príjmom alebo dobrou životnou úrovňou, vysokoškoláci, vedúci pracovníci, podnikatelia so zamestnancami a voliči pravicovo orientovaných strán. Naopak, ako nízke ich hodnotili respondenti s nižším príjmom či zlou životnou úrovňou, starší ľudia, stredoškoláci bez maturity, robotníci a voliči ČSSD a KSČM. Posledne menovaní častejšie podporujú progresívne zdanenie.

CVVM vykonalo prieskum v prvej novembrovej dekáde medzi tisíckou ľudí starších ako 15 rokov. Z ich vyjadrení ale vyplynulo, že zhruba dve tretiny ľudí daňovému systému nerozumie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Česko