Bulharský rating spadol do špekulatívnej kategórie

Medzinárodná ratingová agentúra Standard and Poor's v piatok zrazila úverovú známku Bulharska do neinvestičnej kategórie.

12.12.2014 21:02
debata (6)

Odôvodnila to oslabením domáceho bankového sektora a zvýšenou zraniteľnosťou celého finančného systému po letnej bankovej kríze.

Rating dlhodobých devízových záväzkov Bulharska znížila S&P o jeden stupeň na BB+ z doterajšej úrovne BBB-, čo je posledný rating v investičnej kategórii. Do cenných papierov zaradených v neinvestičnej kategórii nemôžu investovať niektoré skupiny investorov, napríklad penzijné fondy.

Dve bulharské banky zasiahli v lete masové výbery vkladov a krajina zažila najhoršiu finančnú krízu od 90. rokov. Vláda bankovému sektoru poskytla pomoc s likviditou, čo ale zvýšilo jej zadlženie, konštatovala S&P. Bulharský vládny dlh je ale podľa nej naďalej relatívne nízky, čo ratingové hodnotenie krajiny podporuje.

Bulharský minister financií Vladislav Goranov rozhodnutie agentúry kritizoval a povedal, že S&P nepoukázala na niektoré pozitívne javy v krajine. Vyjadril nádej, že agentúra bude mať čoskoro dôvod na prehodnotenie svojho názoru.

Úverový rating investorom ukazuje, aká je pravdepodobnosť splácania úverov hodnotenou krajinou alebo firmou. Zhoršenie ratingu môže dlžníkovi zvýšiť náklady na nové úvery.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Standard and Poor's