Bude zdravotníctvo opäť tvoriť dlhy?

Rezort zdravotníctva si v poslednej chvíli pri schvaľovaní rozpočtu polepšil. Vláda musela rezortu najprv pridať pre reformu platov, pri ktorej sa nízkopríjmovým zamestnancom budú znižovať zdravotné odvody. Kabinet tvrdí, že reformou spôsobený výpadok 152 miliónov eur sa vykryl zvýšenou sadzbou za poistencov štátu.

06.12.2014 09:00
debata (5)

Sadzbu však vláda podľa niektorých odborníkov nezvýšila dostatočne. V takom prípade by v zdravotníctve bolo v roku 2015 buď menej peňazí, čo by sa pri chýbajúcich úsporných opatreniach mohlo prejaviť na zdravotnej starostlivosti, alebo budú nemocnice tvoriť opäť nové dlhy. Na tie sa každoročne skladajú všetci daňovníci.

Vláda však tento scenár nepripúšťa. A to aj z toho dôvodu, že peniaze navyše v sume 50 miliónov eur rezort zdravotníctva napokon dostal zo štátnej rezervy.

„Tá rezerva bola predtým vytvorená v kapitole Všeobecná pokladničná správa. Presunuli sme ju do kapitoly ministerstva zdravotníctva, ale hneď v januári ju zaviažeme. A uvoľníme len v prípade, ak nemocnice uskutočnia také konkrétne kroky, ktoré povedú k ich vyrovnanému hospodáreniu, a uvidíme to na ich číslach. Podľa novej metodiky ESA 2010 sú už totiž priamo súčasťou verejných financií,“ povedal šéf Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií Martin Filko.

Združenie zdravotných poisťovní (ZZP), ktorého členmi sú Union a Dôvera, konštatuje, že schválený rozpočet bude znamenať zníženie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti. Namieta, že dosah odvodovej úľavy sa nevykompenzuje v plnej miere. Združenie totiž prepočítalo výpadok na zdravotných odvodoch vo výške až 230 miliónov eur, čo je o 80 miliónov eur viac, ako vyčíslila vláda. Práve táto suma bude podľa ZZP chýbať na zdravotnú starostlivosť.

Samotné ministerstvo financií len v tomto roku počíta s dodatočným dlhom nemocníc na úrovni 177 miliónov eur. Pôvodne sa pritom s tvorbou nových dlhov nepočítalo. A opatrenia na razantné zlepšenie situácie práve v budúcom roku zatiaľ neboli predstavené. Nezávislá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vypočítala, že výdavky na zdravotnú starostlivosť sú v rozpočte na rok 2015 podhodnotené o 50 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #zdravotníctvo