Ukrajincom sa míňajú peniaze, devízy sú na 10-ročnom minime

Ukrajinské devízové rezervy klesli v novembri pod desať miliárd dolárov, čo sa stalo prvýkrát po skoro desiatich rokoch. Oznámila to v piatok ukrajinská centrálna banka, ktorá ako hlavný dôvod uviedla platby za ruský zemný plyn.

05.12.2014 22:50
debata (71)

Vyjadrenie banky podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) svedčí o tom, že Ukrajine sa míňajú peniaze, ktoré potrebuje na podporu domácej meny a splácanie dlhu. Naznačuje to, že krajina by od Západu mohla potrebovať ďalšiu podporu.

Centrálna banka uviedla, že rezervy v novembri klesli o 21 percent na 9,97 miliardy dolárov z 12,6 miliardy dolárov v októbri. Sú teraz na najnižšej úrovni od decembra 2004, kedy boli vo výške 9,71 miliardy dolárov.

Ukrajinské devízové rezervy, teda rezervy v konvertibilných menách a v zlate, sa znižovali prakticky každý mesiac tohto roka, ktorý sa začal zosadením prezidenta Viktora Janukovyča a pokračoval ruskou anexiou Krymu a povstaním na východe krajiny.

Banka tvrdí, že v novembri poslala 1,45 miliardy dolárov ukrajinskému štátnemu dodávateľmi energií Naftogazu, aby mohol poslať platbu ruskému Gazpromu. Banka tiež minula 310 miliónov dolárov pri intervenciách na podporu domácej meny a skoro 900 miliónov dolárov na obsluhu dlhu.

Predstavitelia Ukrajiny a analytici podľa WSJ tvrda, že krajina potrebuje ďalšiu podporu navyše k úverovému programu od Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorého výška predstavuje 17 miliárd dolárov. Ministri financií Európskej únie by o finančných potrebách Ukrajiny mali diskutovať v utorok.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina