Kažimír: Našli sme peniaze na reformy

Minister financií považuje za hlavné priority rozpočtu na rok 2015 školstvo a trh práce. „Aj na základe práve schváleného rozpočtu verím, že v budúcom roku vytvoríme na slovenskom pracovnom trhu ďalšie desaťtisíce nových pracovných miest,“ povedal po schválení rozpočtu pre novinárov minister financií Peter Kažimír.

05.12.2014 13:00
debata (26)

Čo sú priority rozpočtu na rok 2015?
Je veľmi dôležité, že v rozpočte na rok 2015 si po prvý raz od vypuknutia hospodárskej krízy môžeme dovoliť financovať priority vlády, ktorými sú jednoznačne školstvo a zamestnanosť. Našli sme peniaze na zvyšovanie platov učiteľov a uskutočnenie odvodovej reformy. Práve odvodovú reformu považujeme za kľúčovú pri zvyšovaní príjmov ľudí s nízkymi platmi. Tieto opatrenia zároveň v budúcom roku pomôžu aj pri raste domácej spotreby.

Nie je v rozpočte príliš veľa rizík, ako napríklad zdravotníctvo, kde aktuálne zdravotné sestry ohlásili prípravu štrajkových protestov za zvyšovanie platov?
V zdravotníctve, tam potvrdzujem, že medziročne dochádza k nárastu verejných výdavkov o vyše jedno percento, to znamená o viac, ako je infl ácia. Náš rozpočet je Európskou komisiou hodnotený ako jeden z najlepších z krajín používajúcich spoločnú menu euro. Upozorňujem, že po jeho zostavení sme sa ocitli v elitnej skupine krajín ako Nemecko či Holandsko. Navyše v parlamente k nemu prebehla jedna z historicky najkratších diskusií, čo potvrdzuje, že v ňom nie sú žiadne dramatické problémy.

Opozícia v parlamente vyčítala najmä slabú konsolidáciu, teda znižovanie výdavkov štátu?
Výčitky, ako málo šetríme, ako sa zameriavame iba na zvyšovanie príjmu dvíhaním daní pre firmy či ako nám rastie dlh, počúvame od opozície vždy pri schvaľovaní rozpočtu. Na druhej strane tá istá opozícia nás kritizuje za nedostatok peňazí pre kultúru, zdravotníctvo, proste, vláda má svoje priority a na tie sa rozhodla dať peniaze. Opozícia dlhé roky rozprávala o tom, aké vysoké odvody platia na Slovensku pracujúci, no až naša vláda našla peniaze na ich zníženie.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Peter Kažimír