Pavlis podpíše v Moskve dohodu o dodávkach ropy

Minister hospodárstva Pavol Pavlis podpíše v piatok 5. decembra v Moskve medzivládnu dohodu o dodávkach ropy z Ruskej federácie na Slovensko a o tranzite ropy cez naše územie. Informovala o tom hovorkyňa ministra hospodárstva Miriam Žiaková.

03.12.2014 21:35
debata (5)

„Text medzivládnej dohody bol odsúhlasený oboma zúčastnenými stranami a následne schválený Vládou SR. Dohoda má zabezpečiť kontinuitu v stabilných a spoľahlivých dodávkach ropy na nasledujúce časové obdobie od 1. januára budúceho roka do 31. decembra 2029,“ priblížila.

Slovensko v súčasnosti kupuje 100 % ropy z Ruskej federácie (RF). Platnosť rámcovej dohody medzi vládami SR a RF o spolupráci v oblasti dlhodobých dodávok ropy skončí v 31. decembra tohto roka. Nová dohoda bola schválená na rokovaní vlády 5. novembra. „Ide o rámcovú dohodu, ktorá vytvára predpoklady pre kontrakty uzatvárané hospodárskymi subjektmi. Každoročné dodávky ropy pre vnútornú spotrebu a tranzit ropy v zmysle tejto dohody, budú realizované na základe zmlúv, kontraktov medzi slovenskými a ruskými hospodárskymi subjektmi vrátane ceny kontraktu,“ vysvetlila Žiaková.

Po podpise dohody o dodávkach ropy bude podpísané Memorandum o spolupráci medzi rezortom hospodárstva a Medzinárodnou investičnou bankou (MIB). Jeho cieľom je podpora užšej koordinácie ministerstva a MIB v oblasti medzinárodnej ekonomickej spolupráce, presadzovania dlhodobých investičných projektov banky na území členských krajín MIB. Podľa Žiakovej berie do úvahy zahranično-ekonomické a politické záujmy Slovenska, konkrétne v oblasti podpory rozvoja malého a stredného podnikania a verejno–súkromného partnerstva, a taktiež zvýšenia atraktívnosti ekonomiky našej krajiny pre ďalšie členské štáty MIB.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovensko #Rusko