Únia bude o South Streame rokovať, aj keď je pre Rusko mŕtvy

Európska komisia bude na budúci týždeň v utorok pokračovať v rokovaniach o plánovanom plynovode South Stream, aj keď Rusko tvrdí, že projekt bol ukončený. Vyplýva to z utorňajšieho oznámenia Bruselu.

02.12.2014 13:22
debata (38)

Rusko v pondelok oznámilo koniec plánovanej výstavby plynovodu South Stream, ktorý mal od budúceho roka dopravovať ruský plyn do strednej Európy, bez toho, aby preťal územie Ukrajiny.

„Európska komisia už usporiadala niekoľko stretnutí, ktorých cieľom bolo hľadať riešenie tohto projektu, aby bol úplne v súlade s únijnou legislatívou,“ uviedol vo svojom vyhlásení podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý má na starosti problematiku energetiky. Ďalšie stretnutie, ktoré sa plánuje na 9. decembra, sa bude konať, uviedol zároveň Šefčovič, podľa ktorého je bezpečnosť dodávok „v neustále sa meniacich podmienkach v energetike“ najvyššou prioritou.

South Stream mal ruský plyn doviesť do strednej Európy cez Čierne more a Balkán, bez toho, aby prechádzal cez ukrajinské územie. Maďarsko, Rakúsko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímali ako spôsob, ako zabezpečiť dodávky plynu v prípade narušenia tranzitu cez Ukrajinu, čo už Európa opakovane zažila pred ôsmimi a piatimi rokmi.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že Moskva nie je schopná realizovať výstavbu plynovodu bez bulharského súhlasu. Podľa šéfa ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexeja Millera je projekt za 40 miliárd dolárov mŕtvy. Ďalšia podpredsedníčka Európskej komisie Kristalina Georgievová v utorok podľa agentúry AFP vyhlásila, že rozhodnutie Ruska opustiť projekt potvrdzuje, že EÚ musí diverzifikovať zdroje dodávok.

Rakúsko sa podľa svojho ministra hospodárstva domnieva, že projekt je mŕtvy. Potrebuje ale podrobnejšie informácie a oficiálne potvrdenie, vyhlásil v utorok Reinhold Mitterlehner, podľa ktorého vláda zatiaľ informácie o údajnom konci projektu získavala len z médií. Dodávky plynu to podľa neho nezasahuje. Išlo totiž o budúcej projekt a dopad by bol vidieť až o niekoľko rokov, povedal minister po tom, čo sa rakúska energetická skupina OMV tento rok dohodla s Gazpromom na predĺžení potrubia do Rakúska.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #South Stream