Nízke úroky môžu narobiť problémy štvrtine poisťovní

Takmer štvrtine európskych poisťovní hrozia v budúcnosti problémy s plnením záväzkov voči poistencom, ak zostanú terajšie mimoriadne nízke úrokové sadzby a tým aj nízke výnosy z bezpečných investícií.

01.12.2014 12:22
debata (2)

Plynie to zo záťažových testov poisťovní, ktorých výsledky zverejnil európsky regulačný úrad EIOPA.

Úrad EIOPA sedem mesiacov skúmal, ako si jednotlivé európske poisťovne povedú v prípade rôznych hypotetických problémov na finančných trhoch a v ekonomike. Konkrétne zisťoval výšku kapitálových rezerv, z ktorých by poisťovne mohli vyplácať nároky poistencov, a hodnotil ich na základe rôznych scenárov.

„Pokračovanie súčasnej situácie nízkych výnosov by mohlo viesť k tomu, že niektoré poisťovne by mali o 8–11 rokov problémy s plnením záväzkov voči svojim poistencom,“ uviedla EIOPA. Jej požiadavka na kapitál nesplnilo 24 percent testovaných firiem, úrad ale ich mená nezverejnil.

Európska centrálna banka udržiava svoju základnú úrokovú sadzbu na prakticky nulovej úrovni a tento rok na jeseň začala s ďalším uvoľňovaním menovej politiky pomocou nákupov dlhopisov. To vedie k nízkym výnosom z relatívne bezpečných štátnych dlhopisov a obligácií krytých nehnuteľnosťami a ďalšími aktívami a znižuje zisky poisťovní z investovania vybraného poistného. Poisťovne tak nemôžu dostatočne posilňovať kapitál, aby mali v budúcnosti dosť peňazí na vyplácanie nárokov.

Kapitálové kritérium EIOPA by mali splniť veľké spoločnosti ako Allianz, Axa a Generali, povedali agentúre Reuters analytici. Viac ohrozené sú menšie poisťovne, ktoré mali ťažkosti prejsť scenárom „dvojitého úderu“, kedy klesajú ceny investičných aktív a zároveň rastie hodnota budúcich záväzkov.

EIOPA uviedla, že záťažových testov sa zúčastnilo 60 skupín poisťovní a 107 individuálnych poisťovní zo všetkých 28 krajín EÚ plus Nórska, Švajčiarska a Islandu. Preverované poisťovne sa na objeme vybraného poistného v Európe podieľajú 55 percentami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovne