Bankám na Slovensku stúpol zisk na 510 miliónov eur

Bankový sektor evidoval na Slovensku ku koncu októbra tohto roka čistý zisk 510,8 mil. eur. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS), v medziročnom porovnaní je to nárast o 1,6 %.

01.12.2014 10:32
debata (2)

Kladný vplyv na rast zisku mali predovšetkým čisté úrokové výnosy. Tie medziročne stúpli o 5,3 % na 1,583 mld. eur. Stúpol aj zisk z poplatkov a provízií, a to o 2,3 % na 408,9 mil. eur.

V porovnaní s minulým obdobím sa nárast ziskovosti bánk výraznejšie spomalil. Hlavným faktorom spomalenia tempa rastu zisku bol podľa centrálnej banky najmä výrazný pokles úrokových sadzieb retailových úverov a nárast nákladov na kreditné riziko. Hoci pokračujúci rast objemu retailových úverov a pokles úrokových nákladov na retailové vklady naďalej pozitívne prispieval k nárastu ziskovosti, tento efekt výrazne tlmil pokles výnosovosti úverov. Dôvodom bol podľa národnej banky najmä vplyv pretrvávajúceho obdobia nízkych úrokových sadzieb na pokles úrokových sadzieb úverov.

V minulom roku dosiahol bankový sektor čistý zisk 556,6 mil. eur pri medziročnom raste o 11,4 %. Podľa vyjadrení bánk hospodárenie v sektore výrazne ovplyvnil jeden z najvyšších bankových odvodov v Európe, čo sa snažili kompenzovať znížením nákladov a zároveň rastom obchodov. Kladný vplyv na rast vlaňajšieho zisku mali podľa vyjadrení Slovenskej bankovej asociácie úrokové príjmy a príjmy z obchodovania. Nepriaznivo sa na zisku odrazilo zvýšenie tvorby opravných položiek.

Na slovenskom trhu pôsobí podľa údajov centrálnej banky spolu 29 bankových domov. Okrem centrálnej banky je to 13 komerčných bánk a 15 zahraničných úverových inštitúcií.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #banky