S rubľom nič nové, stále prudko padá

Ruský rubeľ v pondelok ráno pokračoval v prudkom poklese na nové rekordné minimá. Ruskú menu naďalej zráža prepad svetových cien ropy a v pondelok ho zasiahli aj ďalšie nepriaznivé údaje z Číny.

01.12.2014 09:42
debata (67)

Kurz klesol voči doláru o tri percentá na 52 RUB/USD. Voči euru klesol o 2,5 percenta na 64,55 RUB/EUR.

Rubeľ po stabilizácii v polovici novembra obnovil prepad minulý štvrtok, keď reagoval na rozhodnutie ropného kartelu OPEC nezasiahnuť proti poklesu cien ropy. Ropa odvtedy prudko klesá, čo sťahuje dole aj ruskú menu. Rubeľ od začiatku roka stráca cez tretinu hodnoty a je tento rok jednou z najslabších mien sveta.

Svetové ceny ropy sa v pondelok ráno v Ázii prepadli na minimá za viac ako päť rokov. Výnosy z predaja ropy a plynu tvoria asi dve tretiny ruského vývozu, a ruskému rozpočtu tak hrozí výrazný výpadok príjmov. Okrem prepadu cien ropy podkopáva rubeľ aj oslabovanie ruskej ekonomiky a rastúci vplyv západných sankcií proti Rusku.

Rubeľ zasiahli aj údaje, podľa ktorých sa aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle spomalila na najnižšie tempo za osem mesiacov. Čína sa v poslednej dobe stáva popredným trhom pre ruské suroviny.

Ruská centrálna banka prestala 10. novembra stanovovať pre kurz rubľa fluktuačné pásmo a nechala ho voľne sa pohybovať, čo kurz meny dočasne ustálilo. Banka ale dala najavo, že v prípade ohrozenia finančnej stability plánuje na trhu intervenovať.

„Hlavnou otázkou pre aktérov na ruskom trhu je, ako rýchlo centrálna banka zasiahne do toho, čo sa deje,“ povedal agentúre Reuters Gleb Zadoja z moskovskej investičnej skupiny Profit. Centrálna banka od uvoľnenia kurzu zatiaľ na trhu neintervenovala.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ