Schäuble: O úvere pre Grécko budeme rokovať v decembri

Ministri financií eurozóny budú o podmienkach poskytnutia úveru pre Grécko rokovať začiatkom decembra, až vyprší súčasný medzinárodný záchranný program. Vyhlásil to v nedeľu podľa agentúry Reuters nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

01.12.2014 06:00
debata

Cieľom Grécka je opustiť záchranný program na konci tohto roka. Atény sa však sporia s trojicou svojich medzinárodných veriteľov Európskou komisiou, Medzinárodným menovým fondom a Európskou centrálnou bankou kvôli plánovanému rozpočtovému deficitu na budúci rok.

„Trojka a Grécko musia v súčasnosti zistiť, či Grécko splnilo podmienky pre vyplatenie poslednej tranže zo súčasného programu,“ povedal podľa Reuters Schäuble nemeckej verejnoprávnej stanici ARD. Potom sa bude podľa neho treba pozrieť, čo je nutné urobiť v budúcom roku, keď vyprší súčasný program. Grécko je na tom síce lepšie, než sa predpokladalo pred dvoma rokmi, naďalej ale podľa nemeckého ministra potrebuje podporu na finančných trhoch, pričom úvahy na túto tému majú podobu preventívnej úverové linky, s ktorou by bolo spojených niekoľko podmienok. Ministri financií eurozóny budú o veci rokovať o dva týždne, oznámil tiež Schäuble.

Aténam sa zatiaľ nepodarilo prejsť poslednou revíziou programu, pre ktorú je ako konečný termín stanovený 8. december. Podpredseda gréckej vlády Evangelos Venizelos minulý týždeň vyhlásil, že Grécko by mohlo z „technických dôvodov“ opustiť medzinárodný záchranný program o niekoľko dní či týždňov neskôr, než plánuje.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej hodnote 240 miliárd eur. Výmenou za to ale musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane, čo prehĺbilo hospodársku recesiu a vyvolalo protesty obyvateľov.

Nemecký časopis Spiegel v nedeľu napísal, že existujú dva typy úverovej linky, po ktorých by Európa mohla siahnuť. Pre Grécko by údajne mohla použiť typ spojený s prísnejšími podmienkami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov