Lufthansa je pod tlakom, piloti idú opäť štrajkovať

Nemecké odbory vyhlásili na pondelok a utorok ďalší štrajk v leteckej spoločnosti Lufthansa. Nový protest je reakciou na nezdar rokovania o dôchodkoch.

30.11.2014 16:34
debata (1)

Agentúra DPA oznámila, že od pondelňajších 12:00 SEČ do utorkových 23:59 SEČ sa štrajk bude týkať letov na krátke a stredné vzdialenosti.

Diaľkové spoje a nákladnú dopravu v rámci spoločnosti Lufthansa Cargo protest postihne v utorok od 03:00 SEČ do 23:59 SEČ. Nízkonákladové aerolinky Germanwings, ktoré sú dcérskou spoločnosťou Lufthansy, štrajk nezasiahne.

Odborové združenie pilotov Vereinigung Cockpit (VC) v sobotu oznámilo, že vyjednávanie s Lufthansou o dôchodkovom programe pre pilotov skrachovalo. Odborári zároveň varovali, že štrajky môžu prísť kedykoľvek, a len ubezpečili, že sa k nim neuchýlia na Vianoce.

Odbory sa dlhodobo sporia s vedením najväčších nemeckých aerolínií o dôchodkový program, ktorý vznikol pred desiatkami rokov, kedy piloti odchádzali do penzie v 55 rokoch. Lufthansa chce teraz posunúť vek odchodu do penzie na 59 rokov, čo zdôvodňuje tým, že si vo vysoko konkurenčnom prostredí nemôže dovoliť udržať program v doterajšej podobe.

Vedenie Lufthansy podľa odborového zväzu nepristúpilo na kompromis. Lufthansa tvrdí, že v najnovšom kole rozhovorov urobila niekoľko ústupkov, vrátane súhlasu s päťpercentným zvýšením miezd. Odchod pilotov do penzie v 55 rokoch ale odmieta.

Kvôli sporu sa tento rok konalo už niekoľko štrajkov. Osem takýchto akcií zamestnancov Lufthansy znížilo prevádzkový zisk firmy o 160 miliónov eur. Aerolinky v dôsledku toho tento rok už dvakrát znížili odhad prevádzkového zisku na rok 2015.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #štrajk #Lufthansa