Nemecká ekonomika sa vyhla recesii

Nemecká ekonomika v treťom štvrťroku stúpla vďaka silnej súkromnej spotrebe o 0,1 percenta a tesne sa tak vyhla recesii.

25.11.2014 09:16
debata (9)

Oznámil to v utorok v konečných údajoch spolkový štatistický úrad, ktorý tým potvrdil predbežné údaje z polovice mesiaca. V druhom kvartáli hrubý domáci produkt (HDP) najväčšej európskej ekonomiky v medzikvartálnom porovnaní rovnakým tempom klesol. Na nemeckej ekonomike je závislých okrem iného aj veľa slovenských firiem.

Oživenie nemeckej ekonomiky potiahla súkromná spotreba, ktorá sa oproti predošlému štvrťroku zvýšila o 0,7 percenta a zaznamenala najsilnejší nárast za tri roky. Rast podporil aj vývoz, ktorý stúpol o niečo rýchlejšie ako dovoz a k celkovému rastu ekonomiky pridal 0,2 percentuálneho bodu. Silnou brzdou ale bol prepad investícií – ten v letnom štvrťroku odobral z rastu HDP 0,7 percentuál­neho bodu.

V medziročnom porovnaní stúpla nemecká ekonomika v treťom štvrťroku o 1,2 percenta. Zrýchlila tak tempo rastu z jednopercentnej úrovne v druhom štvrťroku.

Nemecká vláda minulý mesiac výrazne znížila odhad rastu domácej ekonomiky na tento a budúci rok. Tento rok má HDP podľa novej prognózy stúpnuť o 1,2 percenta namiesto pôvodne očakávaných 1,8 percenta a budúci rok rast podľa vlády len nepatrne zrýchli. Svoje výhľady pre rast ekonomiky zhoršili aj popredné nemecké ekonomické inštitúty a Medzinárodný menový fond.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP