Čína chce rozširovať aktivity v zahraničí, vytvárať silné značky

Čína by mala čeliť spomaľovanie hospodárskej expanzie prostredníctvom nových zdrojov rastu. Mala by pomáhať ľuďom zakladať vlastné podniky a urýchliť rozvoj nových podnikateľských modelov. Uviedol to podľa agentúry Nová Čína premiér Li Kche-čchiang.

23.11.2014 10:52
debata (4)

Čínski výrobcovia by podľa premiéra mali rozširovať svoje aktivity v zahraničí, vytvárať silné a svetovo uznávané značky a prichádzať s inovatívnymi produktmi a službami.

Hrubý domáci produkt Číny sa v treťom štvrťroku medziročne zvýšil o 7,3 percenta, čo predstavuje najslabšie tempo za viac ako päť rokov. Oficiálnym cieľom vlády je dosiahnuť v celom tomto roku hospodársky rast 7,5 percenta.

Peking dal však najavo, že je pripravený tolerovať slabší rast, pokiaľ to nebude mať negatívny vplyv na trh práce. Vláda sa teraz snaží obmedziť závislosť ekonomiky na investíciách a zahraničnom obchode a podporovať hospodársky rast založený na domácej spotrebe.

Čínsky prezident Si Ťin-pching tento mesiac vyhlásil, že riziká, ktorým v súčasnosti čelí čínska ekonomika, nie sú až také hrozivé a vláda je presvedčená, že si s nimi dokáže poradiť. Upozornil, že aj v prípade spomalenia na sedem percent zostane Čína v čele globálneho hospodárskeho ras­tu.

Čína je druhou najväčšou ekonomikou na svete po Spojených štátoch. Slabší rast v Číne by mohol mať negatívny vplyv na ďalšie ekonomiky, a to ako v Ázii, tak vo zvyšku sveta. Čína je v posledných rokoch hlavným motorom rastu svetového hospodárstva a stala sa významným dovozcom komodít i spotrebného tovaru.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína