Rubeľ môže klesať dva roky, tvrdí exminister financií

Ruský rubeľ, ktorý sa od začiatku tohto roka prepadol voči americkému doláru o takmer 30 percent, bude v nasledujúcich dvoch rokoch pokračovať v poklese. Tempo tohto poklesu však bude pomalé. Uviedol to v sobotu podľa agentúry Interfax bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin.

23.11.2014 08:40
debata (47)

Kudrin už v piatok vyhlásil, že Rusko bude potrebovať niekoľko rokov hospodárskeho rastu, aby prilákalo späť investorov a obnovilo dôveru v domácu menu.

Rubeľ sa tento rok dostal pod výrazný tlak v dôsledku ukrajinskej krízy a klesajúcich cien ropy. Ruská centrálna banka začiatkom minulého týždňa oznámila, že prestane stanovovať takzvané fluktuačné pásmo pre kurz rubľa a umožní voľný pohyb domácej meny na devízovom trhu. Banka však dodala, že v prípade ohrozenia finančnej stability plánuje na trhu intervenovať.

Stabilita meny bola jedným z hlavných výdobytkov vlády ruského prezidenta Vladimira Putina. Tohtoročný prepad rubľa ale oživuje spomienky na menovú krízu z roku 1998. Rok pred Putinovým nástupom k moci vtedy viedol pád rubľa k uzatváraniu bánk a strate úspor obyvateľstva.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ