Volkswagen prestane v Rusku predávať značku Seat

Španielska automobilka Seat začiatkom budúceho roka ukončí predaj na ruskom trhu. Dôvodom sú zhoršujúce sa ekonomické podmienky v Rusku. Informoval o tom v utorok nemecký automobilový koncern Volkswagen, ktorý je majiteľom Seatu.

18.11.2014 13:44
debata (14)

„Značka Seat zastaví predaj nových osobných vozidiel v Rusku od 1. januára 2015, a to kvôli poklesu v sektoroch, v ktorých je zastúpená, celkovej ekonomickej situácii v Rusku a výkyvom menového kurzu,“ uviedol podľa agentúry Reuters hovorca ruských aktivít Volkswagenu.

Celkový predaj automobilov v Rusku sa v prvých desiatich mesiacoch tohto roka podľa údajov podnikateľského zväzu AEB prepadol o takmer 13 percent na menej ako dva milióny vozidiel. V prípade samotnej značky Seat sa predaj znížil dokonca o 57 percent na 1324 vozidiel.

Dopyt po autách v Rusku tlačí nadol spomalenie hospodárskeho rastu, za ktorým stoja predovšetkým negatívne dopady ukrajinskej krízy. Generálny riaditeľ spoločného podniku americkej automobilky Ford Motor v Rusku Ted Cannis v septembri predpovedal, že ruský automobilový trh v nasledujúcich dvoch rokoch pravdepodobne nečaká žiadne výrazné oživenie zo súčasného útlmu.

Volkswagen je z hľadiska predaja najväčšou automobilkou v Európe a najneskôr do roku 2018 sa chce stať najväčšou automobilkou na svete.

Škoda Auto, ktorá patrí do koncernu Volkswagen, čelí poklesu dopytu na ruskom trhu lepšie ako väčšina ostatných značiek. V období od januára do októbra jej predaj podľa AEB medziročne klesol len o percento na 70 619 vozidiel. V samotnom októbri sa dokonca zvýšil o päť percent.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Volkswagen Seat