Nitrania šetria peniaze, no nie čas. Chýbajú spoje

Dve hodiny času navyše a trojnásobné prestupovanie do rôznych vlakov. Taká je pre Máriu Lörinczovú „daň“ za bezplatné cestovanie.

18.11.2014 11:00
nitra, vlaky Foto: ,
Študentka Lenka sa z bezplatných lístkov teší, môže z Nitry chodiť častejšie domov do Liptovského Hrádku.
debata (4)

Z tejto novinky sa v pondelok na nitrianskej železničnej stanici úprimne tešila, pretože mesačne ušetrí na cestovnom asi 30 eur. No zároveň mala obavy, ako bude zvládať cestu, ktorá vlakom trvá dvakrát tak dlho ako autobusom. Z Nitry pôjde do Banskej Štiavnice namiesto dvoch hodín štyri.

Ako sa vám cestovalo ráno vlakom do práce a do školy? Napíšte nám svoje zážitky na: ekonomika@pravda.sk

„A to je dosť. Navyše musím trikrát prestupovať, pri autobuse som prestupovala len raz v Žarnovici. Teraz pôjdem z Nitry do Šurian, kde prestúpim na vlak do Zvolena, potom prestúpim v Hronskej Dúbrave a odtiaľ sa dostanem do Banskej Štiavnice,“ ukazuje pani rozpis trasy, ktorý jej vytlačila pokladníčka na stanici a zaberá takmer celú jednu stranu A4. Hovorí, že sa na staniciach, či už vlakových, ale aj autobusových, načaká aj preto, že sa v posledných rokoch zrušilo množstvo spojov. Posledné veľké škrtanie prímestských liniek napríklad smerom z Nitry na Branč s nevôľou zažívala vlani.

V Banskej Štiavnici má dcéru, chodí jej varovať dvojčatá. Sprvu jazdila za nimi autom, šoférovanie jej však prekazila choroba, a tak začala chodiť autobusom. „Vyskúšam vlak a uvidím, čo je lepšie,“ dodala.

Študentka Lenka sa z bezplatného lístka tešila, no systém je podľa nej komplikovaný. „Som zvedavá, ako dlho to vydrží. Pretože je to zložité, najmä pre ľudí, ktorí pracujú za pokladnicami a musia každému jednému študentovi alebo dôchodcovi overovať údaje, potom ho prihlásiť na konkrétny vlak. Aj ja si teraz (v pondelok) idem vybavovať lístok na štvrtok.“

Študuje v Nitre, rodinu má v Liptovskom Hrádku a za zľavnený jednosmerný lístok dosiaľ platila približne 6 eur. Priznáva, že tento výdavok brala do úvahy a zvykla chodievať domov len každé dva týždne. Teraz ju rodičia možno uvidia častejšie.

Z nitrianskej stanice v pondelok doobeda vyrazil jeden vlak, ktorý išiel podľa sprievodcov celý zadarmo. Nebol to mimoriadny spoj, ale malý osobný vlak 5132 z Nitry do Zbehov, ktorý je prípojom pre rýchlik 722 z Prievidze do Bratislavy. Cez sviatky sa v ňom zvykne viezť šesť ľudí vrátane sprievodcu a rušňovodiča. V pondlok boli takmer všetky sedadlá zaplnené staršími ľuďmi. Niektorí chceli využiť príležitosť a išli pozrieť príbuzných či priateľov. O čosi viac dôchodcov bolo na prvý pohľad aj v ďalších spojoch smerujúcich z Nitry do Leopoldova, no nikde neboli vozne preplnené, ľudia nemuseli stáť na chodbách.

Niektorí cestujúci si však mysleli, že im stačí občiansky, vek nad 62 rokov a cestujú všade zadarmo. Sprievodcovia museli potom ľuďom trpezlivo vysvetľovať, že najprv si musia vypýtať bezplatný lístok v pokladnici.

„Ľudí však neposielame z vlaku späť na stanicu. Niekoľko mesiacov bude prechodné obdobie, kým si na to každý zvykne. My budeme dovtedy ľuďom vydávať lístky aj priamo vo vlaku a bez prirážky. No potom to bude s prirážkou 1,50 eura. A ak sa cestujúci sám neprihlási, tak dokonca s prirážkou 10 eur,“ upozornila jedna zo sprievodkýň. Jeden starší pán si nechcel dať vysvetliť, prečo by mal nastúpiť len na rýchlik vyznačený na lístku a nie na hocijaký iný. Sprievodkyňu presviedčal, že presné čísla rýchlikov sa na lístky tlačia len kvôli štatistike.

„To však nie je pravda. Takto to zaviedli preto, aby sa neprepĺňali diaľkové vlaky. Aby bola nejaká kultúra cestovania a ľudia nemuseli stáť po chodbách,“ argumentovala sprievodkyňa.

Kým dôchodcovia sa z okienok usmievali, robotníci frflali, že aj oni chcú lístky zadarmo alebo aspoň väčšie zľavy. Jeden z rušňovodičov poznamenal, že sa teraz nahrnú do vlakov bezdomovci. Ak sa takýto človek preukáže občianskym preukazom (a ak má menej ako 62 rokov, tak aj potvrdením zo sociálnej poisťovne o poberaní dávok), tak mu pokladníčka bezplatný lístok musí vydať.

„V Bratislave to už niektorí urobili. Podľa cestovného poriadku môžete vykázať z vlaku opitú osobu alebo človeka, ktorý má veľmi znečistené oblečenie, lenže kto to ustráži?“ pýtal sa rušňovodič.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #bezplatné vlaky