Základňa Ryanairu zabezpečí Bratislave milión cestujúcich ročne

Najväčší nízkonákladový dopravca v Európe spustí svoju základňu aj na bratislavskom letisku. „Základňu otvoríme v marci 2015 s dvomi bázovanými lietadlami a 16 linkami vrátane jednej novej do Madridu. Báza prinesie takmer milión cestujúcich ročne,“ povedal počas minulého týždňa v Bratislave šéf Ryanairu Michael O‘Leary.

17.11.2014 12:58
debata

V poradí 71. základňa Ryanairu umožní prepravcovi prevádzkovať aj skoré ranné a neskoré nočné lety pre podnikateľov či viac letov počas dňa pre turistov a pribúdajúce destinácie.

„Dve lietadlá, ktoré zostanú v Bratislave, nás vyšli na 200 miliónov eur. Základňa nám tiež umožní mať zmiešané posádky pilotov a stevardov,“ vysvetľuje O‘Leary.

Riaditeľ bratislavského letiska Ivan Trhlík doplnil, že týmto krokom sa Bratislava dostala na leteckú mapu Európy. Ryanair potvrdil pre Pravdu svoje plány vybudovať základňu v hlavnom meste ešte v máji tohto roku. Vtedy Katarzyna Gaborec, zástupkyňa Ryanairu pre Slovensko, povedala, že s bratislavským letiskom rokujú, no všetko závisí od dodávky nových lietadiel. Ryanair si totiž objednal od Boeingu 380 lietadiel zhruba za 16 miliárd dolárov. Niekoľko kusov bude dodaných už tento rok.

Dohoda Ryanairu s Bratislavou na zriadení základne mala pôvodne znamenať, že na letisku by mohli „nocovať“ minimálne štyri írske lietadlá. Pre bratislavské letisko by to znamenalo spojenie s ďalšími destináciami, ako aj viac prepravených cestujúcich.

„Zatiaľ to budú dve, ale dúfam, že o nejakú dobu prinesieme ďalšie, tretie a štvrté lietadlo a takisto potvrdíme ďalších 10 až 15 destinácií,“ tvrdí O‘Leary. Šéf Ryanairu dohadoval s vedením bratislavského letiska zriadenie základne niekoľko rokov. O‘Leary stále tvrdil, že súhlasiť bude až vtedy, ak mu Letisko Bratislava ponúkne nízke poplatky.

„Ryanair nedostal žiadne špeciálne podmienky,“ poznamenal Trhlík. Nízkonákladová spoločnosť začala ešte viac bojovať o zákazníka, pretože na krk jej dýcha easyJet a maďarsko–poľský WizzAir. Práve WizzAir začal od konca októbra lietať z Popradu do Londýna a jednosmernú letenku ponúka už za necelých 30 eur.

Zákazníci najväčšieho nízkonákladového prepravcu v Európe boli často znechutení pri lete s Ryanairom. Zamestnanci nie vždy zaobchádzali s cestujúcimi slušne a odrazilo sa to aj na tržbách. Vlani tiež tržby po piatich rokoch stúpania prvýkrát klesli. Prepravca dokonca uvažoval, že vytvorí ešte viac miest na sedenie tak, že odstráni niektorú z toaliet. Ak si cestujúci zabudol vytlačiť doma palubný lístok, to, čo ušetril na letenke, mu Ryanair vyúčtoval na príplatku za vytlačenie lístka. Ľudia sa sťažovali aj na vysoké poplatky za batožinu. Ryanair sa snaží svoju povesť očistiť. Od 1. januára 2014 znížil letiskové poplatky za zapísanú batožinu.

V lete 2015 bude Ryanair lietať z Bratislavy do Londýna, Dublinu, Milána, Ríma, Birminghamu, Bruselu, Liverpoolu, Paríža, Alghera, Barcelony, Edinburghu, Malagy, Palmy, Trapani a do novo zavedeného Madridu. Medzi nové destinácie v tohtoročnom zimnom letovom poriadku sa zase zaradil Dubaj. Letecká spoločnosť flydubai dokonca po zvýšenom predbežnom záujme pridala tretiu frekvenciu. Do Dubaja a z neho sa tak od 6. decembra bude lietať z Bratislavy v utorok, v sobotu a pridaný bol let v stredu. Spiatočné letenky vyjdú už na 300 eur a cestujúci môžu ďalej pokračovať cez Dubaj napríklad na Maldivy, Srí Lanku či do Indie. Od budúceho roka by malo byť reálne aj spojenie Bratislavy s čínskymi mestami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #aerolinky #Ryanair