Brusel chystá investície za 300 miliárd eur

Nový predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pripravuje investičný zámer v objeme 300 miliárd eur, ktorý sa má stať základným bodom programu oživenia chorľavejúcej európskej ekonomiky. Program sa stále pripravuje a predstavený má byť pred Vianocami, informovala agentúra Reuters.

17.11.2014 00:01
debata (15)

Podľa denníka Financial Times má byť investičný program rozložený do troch rokov. Využívať by mal peniaze z rozpočtu EÚ alebo z Európskej investičnej banky. Jeho cieľom je prilákať súkromných investorov na financovanie európskej infraštruktúry.

„Je to významné,“ uviedol ekonóm ING Carsten Brzeski. Investície by podľa neho mali mať multiplikačný efekt na tvorbu pracovných miest aj kúpnu silu a zvýšiť rastový potenciál. Slabinou projektu podľa neho je, že začatie verejných investícií môže trvať roky.

Suma 300 miliárd eur zahŕňa peniaze, ktoré chce komisia získať z verejných aj súkromných zdrojov. Samotná komisia nemá peniaze, je financovaná z ročného rozpočtu EÚ, ktorý musí byť vyrovnaný. Zo všetkých 28 členských krajín EÚ má iba Nemecko dostatok financií, aby mohlo financovať väčšie investície. Nemecko však nie je ochotné príliš míňať, pretože sa usiluje o vyrovnaný rozpočet.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Európska komisia #EIB