Európska banka nám pošle milióny

Preprava plynu či vodné elektrárne na Slovensku dostanú v najbližších rokoch väčšiu finančnú podporu. Takmer 200 miliónov eur na obnovu poskytne Európska investičná banka, ktorá spolufinancuje viaceré európske projekty v krajine. Viceprezident Európskej investičnej banky (EIB) László Baranyay v exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda povedal, že prioritou na najbližšie tri roky bude aj financovanie odborného vzdelávania mladých ľudí na školách. Baranyay vystúpil tento týždeň na investičnom fóre Tatra Summit v Bratislave.

15.11.2014 07:40
debata (2)
László Baranyay Foto: EIB
László Baranyay, EIB László Baranyay

Ako ste doteraz podporili slovenské hospodárstvo?
Financovali sme projekty podporujúce integráciu Slovenska do EÚ už od roku 1990. Od roku 1992 banka poskytla Slovensku finančné prostriedky v celkovej výške 5,8 miliardy eur. Išlo o projekty na podporu európskych cieľov a posilnenie konkurencieschop­nosti štátu. Peniaze smerovali prioritne do dopravy, životného prostredia, energetickej infraštruktúry, výroby a služieb. Jedným z príkladov našej podpory je aktuálny úver vo výške 120 miliónov eur na zalesnenie a zlepšenie ochrany lesov na Slovensku. Išlo o prvú finančnú podporu z našej strany na lesné hospodárstvo. Podporili sme ho preto, lebo lesy pokrývajú 40 percent z územia krajiny, a videli sme v tom značné výhody pre životné prostredie, pokiaľ ide o zlepšenie „zdravotného stavu“ lesných ekosystémov. Ďalším významným projektom, ktorý plánujeme v najbližších dňoch, je úver 100 miliónov eur pre Slovenský plynárenský priemysel na financovanie modernizácie bezpečnosti a zvýšenia prepravnej kapacity plynárenskej infraštruktúry, aby vyhovovala súčasným prísnym ekologickým a bezpečnostným požiadavkám. Úver poskytujeme konkrétne na výmenu starých potrubí, rekonštrukciu regulačných staníc a aktualizáciu kľúčových informačných systémov a meracích zariadení.

Ako chcete podporiť dobudovanie energetickej infraštruktúry?
Chceme sa zamerať na väčšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie, na ktoré banka napríklad vlani krajine poskytla pôžičku vo výške 60 miliónov eur. Ide o financovanie 9–ročného investičného programu zameraného na celkové opravy a modernizáciu vodných elektrární a rozšírenie ich kapacity. Projekt má spolu 100 programov po celom Slovensku.

Koľko chcete celkovo preinvestovať na Slovensku v budúcom roku?
Pokiaľ ide o úverové operácie, banka sa v tomto prípade všeobecne riadi dopytom. Nemáme prioritné krajiny, ktoré podporujeme, a ani žiadne kvóty. To znamená, že poskytovanie úverov v danej krajine je závislé od kvality predložených projektov, ktoré by sme mali zafinancovať.

Koľko ste u nás preinvestovali vlani?
Vlani naša banka podpísala okolo 10 zmlúv o poskytnutí pôžičiek na celkovú sumu vyše 500 miliónov eur so slovenskými bankami a lízingovými spoločnosťami. Oni financujú projekty, ktoré potom zrealizujú malé a stredné podniky a stredne kapitalizované podniky.

Ako sa podpora od EIB koordinuje s inými formami financovania?
Európsku investičnú banku vlastní všetkých 28 členských štátov EÚ. Požičiava si peniaze na kapitálových trhoch a za nízke úrokové sadzby poskytuje úvery na projekty zamerané na zlepšenie infraštruktúry, dodávok energie alebo environmentálnych noriem v rámci EÚ, ako aj v susedných a rozvojových krajinách. Finančné prostriedky Európskej investičnej banky pomáhajú v implementácii projektov, na ktoré sa čerpajú európske granty zo štrukturálnych fondov a z Kohézneho fondu. Podpora od EIB pokrýva časť príspevku Slovenska na spolufi nancovanie a je využitá na účely predfi nancovania projektov predtým, ako Európska komisia uvoľní zodpovedajúci gran­t.

Slovenská vláda chce v budúcom roku viac podporiť startupy, teda začínajúcich podnikateľov. Podáte jej aj v tomto smere pomocnú ruku?
Podporujeme malé a stredné podniky bez ohľadu na to, či sú v počiatočnej fáze, alebo sú na trhu už niekoľko rokov. Nemáme presný rozpis toho, koľko peňazí vyčleníme na zakladanie podnikov a koľko na ďalší rast podnikov.

Vaša banka tvrdí, že kríza v Európe je už pomaly zažehnaná. Nedávno to však spochybnila nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá zároveň povedala, že iba nalievanie peňazí do rastu nestačí a Európa potrebuje reformy.
Treba si však uvedomiť naše poslanie. Cieľom našej banky je pokračovať vo finančnej podpore. Hospodárske ťažkosti krajín by sa mali riešiť aj cez náš kapitál aktuálne navýšený o desať miliárd eur, ktorý pomáha od vlaňajška až do roku 2015 preklenúť štátom finančné problémy. Celkovo 60 miliárd eur dodatočného financovania na tieto roky sa rozdelí medzi všetky členské štáty, vrátane podpory menej rozvinutých regiónov. Naším cieľom je podporiť rast a tvorbu nových pracovných miest. Vlani sme v členských štátoch preinvestovali 18,5 miliardy eur, čo zabezpečilo vznik okolo 66 percent z celkového počtu novovzniknutých pracovných miest.

Čo bude pre banku v budúcom roku prioritou?
Budeme pokračovať v programe podpory rastu a zamestnanosti v Európe vrátane Slovenska. Táto úloha je prioritou vzhľadom na trvanie a dôsledky krízy, ktoré poškodzujú dlhodobý rast Európy ako celku. V nasledujúcom období sa sústredíme na spolufinancovanie väčších investícií, ktoré budú realizované z peňazí z nového programovacieho obdobia 2014 – 2020. Peniaze pôjdu do dopravy, teda na cesty, železničnú a mestskú dopravu, ktoré sú nesmierne dôležité pre ďalší rast Európy. Ďalej na povodňový manažment či ochranu zdravia a vzdelávanie. Chceme tiež zafinancovať malých a stredných podnikateľov. Na Slovensku sa však sústredíme najmä na podporu investícií v spoločnostiach pôsobiacich v oblasti energetiky a petrochémie.

A čo nezamestnanosť mladých ľudí?
Samozrejme, že sa venujeme aj tejto oblasti. V prvom rade však musia byť európske ekonomiky konkurencieschop­nejšie, to je dôležité. Máme však viacero projektov, ktoré podporujú začlenenie mladých ľudí na trh práce. Napríklad vlani sme pôvodne odhadovali, že objem úverov pre túto oblasť bude okolo šesť miliárd eur. Prekročili sme to až na sumu 9,1 miliardy eur. Financovali sme cez rôzne projekty odborné vzdelávanie na školách či študentské pôžičky. Malým a stredným podnikom sme poskytovali financie, aby prijímali mladých ľudí do práce. Išlo o podniky sídliace v štátoch, kde miera nezamestnanosti mladých presiahla 25 percent, teda peniaze smerovali aj na Slovensko. Odhadujeme, že sa tým vytvorilo dokopy v rôznych štátoch 50–tisíc nových pracovných miest.

László Baranyay

Viceprezidentom Európskej investičnej banky je od roku 2013. Predtým pracoval vyše desať rokov v súkromnom bankovom sektore. Vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Budapešti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EIB #László Baranyay