Registrácia na vlaky čaká aj platiacich cestujúcich

Zaregistrovať sa v systéme Železničnej spoločnosti Slovensko pri kúpe lístka na vlak sa budú môcť aj riadne platiaci zákazníci.

13.11.2014 16:16
vlaky, železnice, stanica Foto: ,
Železničná spoločnosť Slovensko plánuje do budúcnosti registráciu aj pre platiacich cestujúcich. Bude však dobrovoľná.
debata (2)

Registráciu pritom zaviedol dopravca v súvislosti so spustením bezplatnej prepravy a svoje údaje musia zatiaľ poskytnúť železniciam všetci tí, ktorí chcú od 17. novembra cestovať zadarmo.

Železničná spoločnosť Slovensko však pre Pravdu potvrdila, že do budúcnosti chce pripraviť registráciu aj pre ostatných platiacich cestujúcich. Jana Morháčová, hovorkyňa štátneho vlakového dopravcu, však zatiaľ nechcela spresniť, či registráciu platiacich spustia ešte v tomto roku alebo až v budúcom. Načrtla len, že železničná firma chce vedieť, koľkokrát daný cestujúci využil počas roka vlak a na akú trasu.

Na druhej strane registrácia platiacich cestujúcich má byť akousi formou vernostného programu, v ktorom budú môcť zákazníci Železničnej spoločnosti Slovensko získať atraktívne zľavy. Aké, to dopravca zatiaľ nechce prezradiť.

„Môžem len povedať, že registrácia platiacich cestujúcich bude na báze dobrovoľnosti,“ vraví Morháčová. Podľa odborníčky má dopravca viacero možností, ako získať prehľad o cestujúcich.

„Dopravca bude mať veľmi dobre podchytených neplatiacich študentov a dôchodcov cez preukazy a nulové lístky. Podchytených má teraz už aj cestujúcich, ktorí cestujú denne, cez týždenné alebo mesačné traťové lístky. Podchytených má aj cestujúcich vo veku 26 až 60 rokov, ktorí cestujú viackrát do roka, cez preukazy Klasik RailPlus na 25–percentnú zľavu z cestovného. Nevidím preto žiadny dôvod, prečo by mal dopravca zhromažďovať podrobné údaje o ďalších platiacich cestujúcich. Kto, kedy a kde cestuje a koľko na to minie,“ nazdáva sa Desana Mertinková, ktorá sa dlhodobo venuje problémom v železničnej doprave. Dodáva, že každý, kto sa zaregistruje, by mal za to dostať nejakú protihodnotu.

„Druhá vec je, že dopravca môže na základe aktuálneho počtu cestujúcich pridávať vozne do vlaku, ale počet vozňov či dĺžka jedného vlaku je technicky a technologicky obmedzená. Otázne je tiež, koľko voľných vozňov bude mať k dispozícii po 17. novembri,“ uvažuje Mertinková.

Ak by však v budúcnosti zaregistrovaní platiaci cestujúci obsadili všetky dostupné miesta v rýchliku, ďalší vlak navyše nemôže dopravca podľa Mertinkovej vypraviť, pretože nemá na to objednávku štátu.

„Preto by musela náklady na taký vlak doplatiť zo svojho. Okrem toho musí jeho jazdu dohodnúť dopredu so Železnicami SR, z prevádzkových a bezpečnostných dôvodov. Počet vlakov môže dopravca fakticky riešiť až pri zmene cestovného poriadku. Ale ani to celkom nedokáže, závisí od počtu vlakových kilometrov objednaných štátom. Vidíme to aj na tom, že piatkové vlaky z Bratislavy do Košíc sú pravidelne plné a ich počet sa ani tak nezvyšuje,“ poznamenala Mertinková.

Železničný dopravca by registráciu riadne platiacich cestujúcich mal spúšťať na etapy. Morháčová vraví, že uvažujú začať s registráciou najskôr pri cestujúcich vlakmi InterCity, ale ešte to nie je defi nitívne rozhodnutie. Platí však, že tí, ktorí chcú od pondelka 17. novembra cestovať zadarmo, musia registráciu podstúpiť. Ide o žiakov, študentov do 26 rokov, starobných, invalidných, predčasných starobných dôchodcov, ale aj o ľudí, ktorí poberajú vdovský, vdovecký a sirotský dôchodok. Deti do 6 rokov sa registrovať na cestu vlakom bezplatne nemusia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky