MMF má obavy o eurozónu. Vyzýva ECB, aby jej pomohla

Hospodársky rast eurozóny môže byť podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) horší, než sú terajšie prognózy fondu. Európsku centrálnu banku MMF vyzval, aby konala, ak budú ceny v menovej únii ďalej klesať.

13.11.2014 08:41
debata (9)

MMF v októbri predpovedal, že ekonomika eurozóny tento rok stúpne o 0,8 percenta a budúci rok o 1,3 percenta. Séria neuspokojivých dát z posledného mesiaca ale vrhla tieň pochybností aj na najskromnejší prognózy, uviedol MMF v správe pre víkendové zasadnutie skupiny popredných vyspelých a rozvíjajúcich sa krajín G20 v Austrálii.

Eurozóna sa vlani vymanila zo svojej najdlhšej recesie, ktorá trvala rok a pol. Tento rok sa ale kvôli slabým ekonomickým údajom objavili obavy z návratu recesie. Spotrebiteľské ceny stúpli v októbri oproti vlaňajšku o 0,4 percenta, zatiaľ čo cieľom Európskej centrálnej banky (ECB) je držať infláciu mierne pod dvoma percentami.

MMF uviedol, že víta nedávne kroky ECB, ktorá držia úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni a pumpuje viac peňazí do bankového systému.

„Ak sa ale vyhliadky inflácie nezlepšia a inflačné očakávania budú ďalej klesať, ECB by mala byť ochotná robiť viac, vrátane nákupov štátnych aktív,“ uviedol MMF podľa Reuters v správe.

Upozorňuje v nej tiež na riziká spojené s geopolitickým napätím na Ukrajine a na Blízkom východe a na nebezpečenstvo korekcie na finančných trhoch kvôli protichodným menovým politikám, ktoré razia centrálnej banky veľkých svetových ekonomík. Americká centrálna banka (Fed) sa v októbri rozhodla ukončiť podporný program nákupov vládnych dlhopisov. Jej japonská kolegyňa sa ale nedávno rozhodla, že tempo tvorby peňazí prudko zvýši, a ECB premýšľa, či ju bude nasledovať.

Svetovú ekonomiku by však podľa MMF mohol povzbudiť nedávny výrazný prepad svetových cien ropy, ak bude ropa naďalej zlacňovať. Mohlo by to podporiť aj oživovanie globálnej ekonomiky, ktoré zostáva naďalej nerovnomerné, citovala zo správy agentúra AFP.

9 debata chyba