Spojené štáty vyzvali Európanov, aby viac podporili ekonomiku

Európania musia posilniť snahu o odvrátenie hospodárskeho útlmu v regióne, pretože kroky Európskej centrálnej banky (ECB) na podporu ekonomiky nestačia. Povedal to v stredu americký minister financií Jack Lew.

12.11.2014 20:05
debata (41)

„Ako ukazuje posledný vývoj ekonomiky, samotné kroky ECB k obnoveniu zdravého rastu nie sú dostatočné,“ vyhlásil Lew. „Sú potrebné rozhodné opatrenia národných štátov a ďalších európskych inštitúcií k zníženiu rizika, že sa tento región prepadne do výraznejšieho útlmu,“ dodal.

ECB v posledných mesiacoch v snahe o podporu hospodárskeho rastu a odvrátenie deflácie znížila úrokové sadzby na nové rekordné minimá, ponúkla komerčným bankám lacné úvery a začala nákupy niektorých cenných papierov.

Šéf ECB Mario Draghi v stredu zopakoval, že banka je v prípade potreby pripravená uskutočniť ďalšie nekonvenčné opatrenia na podporu ekonomiky, a že bude naďalej držať úrokové sadzby na nízkej úrovni.

Eurozóna sa vlani vymanila zo svojej najdlhšej recesie, ktorá trvala rok a pol. Tento rok sa však kvôli slabým ekonomickým údajom objavili obavy z návratu recesie. Na európsku ekonomiku majú negatívny vplyv okrem iného sankcie súvisiace s ukrajinskou krízou.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #HDP