Ruský rubeľ po pondelkovom vzostupe opäť prudko klesá

Ruský rubeľ po svojom pondelkovom prudkom oživení v utorok obnovil svoj pád. Menu sťahujú dole obavy z vplyvu západných sankcií na ekonomiku a tiež pokles cien ropy. Na začiatku týždňa rubeľ podporilo rozhodnutie centrálnej banky zaviesť voľne plávajúci kurz a menu posilnilo aj vyjadrenie prezidenta Vladimira Putina.

11.11.2014 17:48
debata (43)

Kurz rubľa v utorok klesol o 2,2 percenta na 46,86 RUB za dolár a voči euru oslabil o 2,5 percenta, uvádza agentúra Reuters. Vďaka prudkému pondelkovému vzostupu si ale ruská mena stále zachováva odstup od piatkového rekordného minima 48,6 rubľa za dolár. Rubeľ voči doláru prišiel tento rok zatiaľ o takmer 30 percent svojej hodnoty.

Ruská centrálna banka v pondelok oznámila, že prestáva stanovovať takzvané fluktuačné pásmo pre kurz rubľa a nechá kurz voľne plávať. Banka však dodala, že v prípade ohrozenia finančnej stability plánuje na trhu intervenovať. Prezident Putin potom vyhlásil, že pre pokles rubľa nie sú žiadne zásadné dôvody. Rubeľ na to reagoval posilnením o 3,6 percenta, čo bol jeho najvýraznejší jednodňový nárast za 15 rokov.

Ruská mena sa dostala pod výrazný tlak v dôsledku ukrajinskej krízy a klesajúcich cien ropy. Centrálna banka doteraz kurz meny usmerňovala zásahmi na menovom trhu a v posledných týždňoch kvôli tomu predávala až 2,5 miliardy dolárov denne. Minulý týždeň banka túto podporu výrazne obmedzila na 350 miliónov dolárov denne.

Klesajúce ceny ropy a sankcie uvalené na Rusko západnými krajinami pre jeho postup voči Ukrajine majú negatívny vplyv na ruské exportné príjmy aj na príliv zahraničných investícií, čo zráža rubeľ dole. Obnovenie prudkých bojov na východnej Ukrajine zvýšilo obavy, že by mohla únia sankcie ešte sprísniť.

Stabilita meny bola jedným z hlavných výdobytkov Putinovej vlády na ekonomickom poli. Tohtoročný prepad rubľa ale oživuje spomienky na menovú krízu v roku 1998. Rok pred Putinovým nástupom k moci vtedy viedol pád rubľa k uzavretiu bánk a strate úspor obyvateľstva.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ