Kažimír: Na rast nepostačia len verejné investície

Investície do rastu hospodárstva by mali podporiť nové nástroje. Konštatoval to na utorňajšej tlačovej konferencii v rámci investičnej konferencie Tatra Summit v Bratislave spoločne s českým ministrom financií Andrejom Babišom jeho slovenský kolega Peter Kažimír.

11.11.2014 15:16
debata (4)

Ako tvrdí, investovať z verejných zdrojov v súčasnosti nestačí. Najmä v situácii, keď je Slovensko ako člen eurozóny zaviazané pokračovať v znižovaní deficitu.

„Máme zúžený priestor na verejné investície, ktoré sa budeme snažiť nahradiť inovatívnymi nástrojmi,“ vyhlásil Kažimír. Hovoril pritom o projekte Slovenského investičného holdingu, ktorého časť kapitálu budú tvoriť aj prostriedky z eurofondov. To je novinka aj v rámci únie. Podľa Kažimíra je však Brusel v prípravách projektu nápomocný. Financovanie investícií cez Slovenský investičný holding je pritom nastavené na revolvingovom princípe. Pre Kažimíra je takéto nastavenie prijateľnejšie, ako formát grantov.

Ministri sa zároveň vyjadrili aj k stimulovaniu investícií cez daňové úľavy. Práve jedna z Babišových firiem, Duslo Šaľa, pritom o takéto úľavy žiada. Podľa Babiša sú daňové úľavy súčasťou stredoeurópskej súťaže o investorov. Za ideálne ich nepovažuje ani Kažimír, ak by sme ich však neposkytovali, investície by sme nezískali. „Ideálne by bolo súťažiť podnikateľským prostredím, ale to by muselo byť nebo na zemi,“ hovorí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Peter Kažimír #HDP