Podnikateľom vláda pridá tesne pred voľbami

Vláda počíta vo volebnom roku 2016 s viacerými krokmi v prospech podnikateľov. Podľa ministra financií Petra Kažimíra si podnikatelia v závislosti od možností štátnej kasy budú môcť vyberať z viacerých opatrení.

11.11.2014 13:00
firma, práca, zamestnanie, strojárstvo Foto:
Väčšia podpora ľudí s nízkymi príjmami by podľa ministerstva financií mohla pomôcť firmám v oblasti zamestnanosti.
debata (1)

Časť zamestnávateľov bude v roku 2016 podporovať znižovanie 22–percentnej dane z príjmu právnických osôb.

„To je totiž plošné opatrenie podporujúce všetkých podnikateľov a nielen určité skupiny firiem,“ povedal Rastislav Machunka, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky. Ďalej budú v hre aj ďalšie opatrenia na podporu firiem.

„Viem si predstaviť ešte väčšiu podporu vedy a výskumu prostredníctvom zvýšenia 25–percentného super odpočtu,“ povedal minister financií Peter Kažimír v diskusnej relácií TA3. Firmy si totiž v daňovom priznaní za rok 2015 budú môcť svoj daňový základ znižovať o 25 percent výdavkov investovaných do vedy a výskumu. Napríklad továreň investujúca na Slovensku do vývoja novej súčiastky 1 milión eur si svoj daňový základ môže znížiť o 250–tisíc eur.

Ďalej ministerstvo financií uvažuje nad ešte väčšou podporou ľudí s nízkymi príjmami, čo pomáha firmám v oblasti zamestnanosti. Aktuálne sa počíta, že v roku 2015 začnú zdravotné odvody klesať od platu 500 eur za mesiac a nulové odvody zaplatia ľudia s minimálnou mzdou 380 eur v hrubom. Zároveň platí, že čím nižší plat, tým vyššia odvodová úľava. Napríklad zamestnancovi s hrubým platom 400 eur stúpne po spustení odvodovej reformy čistý príjem o 10 eur mesačne. Ešte viac ľudí by reforma mohla zasiahnuť, ak sa ministerstvo rozhodne v roku 2016 znižovať odvody od hrubého príjmu 700 eur za mesiac.

Uvažuje sa aj nad úpravou daňových licencií, keďže dnes musí firma v strate zaplatiť ročnú daň vo výške 480 eur. „Možností na podporu podnikateľského prostredia je viacero a všetko závisí od vývoja verejných financií,“ dodal Kažimír.

Rizikom je vyostrenie obchodnej vojny medzi Európskou úniou a Ruskom pre konflikt na Ukrajine. „Podporujeme akékoľvek opatrenie znižujúce daňové zaťaženie podnikateľov. Z tohto pohľadu sú pre nás dôležité všetky spomínané možnosti a na výber jedného najdôležitejšieho by sme potrebovali mať spravenú analýzu,“ uviedol Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov.

Znižovanie ceny práce ako liek na dlhodobú nezamestnanosť odporúčajú vláde rôzne ekonomické štúdie aj analytici. „Vo všeobecnosti môže mať zníženie celkových nákladov práce priaznivý efekt na dopyt po nej, to však najmä za predpokladu rastúceho trhu, keď silno rastie ekonomika aj zamestnanosť,“ povedal hlavný analytik Sberbank Europe Vladimír Vaňo.

Slovensko však v súčasnosti čelí rizikám spomaľovania ekonomického rastu. „V závere tohto roka sme skôr svedkami rizika spomalenia hospodárskej aktivity – napríklad priemyselná produkcia na Slovensku v septembri rástla najpomalším tempom od marca 2013 o 1,2 percenta medziročne a slovenský vývoz už druhý mesiac po sebe medziročne klesol o 2,9 percenta,“ dodal Vaňo.

Vláda Roberta Fica hneď po svojom nástupe zrušila rovnú daň a daň z príjmu právnických osôb zvýšila z 19 na 23 percent. Ďalej zaviedla mimoriadny bankový odvod a zvýšila dane pre najziskovejšie podniky. Živnostníkom obmedzila paušálne výdavky maximálne na 420 eur za mesiac a zaviedla daňové licencie.

V budúcom roku majú firmy prísť o 150 miliónov eur po zmenách v odpisovaní hmotného majetku. Na druhej strane veľa firiem pred zavedením týchto zmien platilo dlhé roku nulové dane.

Vláda má zároveň zlepšovanie výberu daní ako jednu zo svojich priorít. Podnikateľom by v roku 2016 mala pomôcť aj možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru. Dnes sa totiž mnoho fi riem dostáva do druhotnej platobnej neschopnosti, keď im odberatelia nezaplatia za predaný tovar a oni následne nemajú za čo platiť dane a platiť ľudí. Toto opatrenie sa nachádza vo vládnom balíku strany Smer zameranom na zlepšovanie životnej úrovne ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #podnikanie