Svet je podľa Číny nestabilný, Ázia potrebuje voľný obchod

Krajiny Ázie a Tichomoria by mali viac prepojiť svoje trhy, zjednodušiť obchodovanie a posilniť hospodárske väzby, aby dokázali lepšie čeliť neistému zotavovaniu svetovej ekonomiky. V utorok to počas záverečného dňa summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching, uviedla agentúra DPA.

11.11.2014 08:09
debata

Čínsky prezident varoval, že svetová ekonomika je „nepredvídateľná a nestabilná“. Je preto podľa neho nutné hľadať nové mechanizmy rastu, predovšetkým potom zintenzívniť snahy o užšie previazanie trhov. Cesta k tomu vedie cez zjednodušenie pravidiel a predpisov pre hospodársku výmenu.

„Musíme uzavreté dvere v rámci APEC rozraziť a spoločenstvo otvoriť zvyšku sveta,“ vyhlásil v prejave pred štátnikmi Si Ťin-pching. Zdôraznil, že kľúčom je odbúravanie colných bariér v regióne a voľné obchodovanie za podmienok potrebných štrukturálnych reforiem a inovácií.

Už v pondelok Si Ťin-pching a juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje podpísali predbežný návrh dohody o vzájomnom voľnom obchode. Výrazné zmenšenie prekážok medzi oboma obchodnými gigantmi má povzbudiť výmenu tovaru a investície.

Šéf Úradu obchodného splnomocnenca USA Michael Froman medzitým podľa agentúry Reuters oznámil pokrok v dohode medzi Washingtonom a Pekingom o odbúraní ciel v odbore informačných technológií. Očakávaný prielom sa týka ženevského rokovania o dohode o informačných technológiách ITA. USA aj ďalšie krajiny dúfajú, že Čína sa k dohode pridá. Čína, ktorá je najväčším svetovým vývozcom IT produktov podľa Washingtonu marí snahy o aktualizáciu 16 rokov starých dohôd tým, že žiada príliš veľa výnimiek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Ázia