Misia MMF si preklepne, ako Kyjev plní podmienky úveru

Misia Medzinárodného menového fondu (MMF) od 11. do 25. novembra navštívi Kyjev. Posúdi tam situáciu ukrajinskej ekonomiky zasiahnutej konfliktom na východe krajiny a pokrok v plnení úverového programu. Oznámil to v piatok zástupca MMF pre Ukrajinu Jerome Vacher.

08.11.2014 14:51
debata (10)

MMF koncom apríla schválil dvojročný program hospodárskej pomoci Ukrajine v celkovom objeme 17 miliárd dolárov, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky. Tá sa teraz prepadá pre dopady povstania proruských separatistov na východe krajiny a marcovú ruskú anexiu Krymu.

Kyjev predpokladal, že v decembri dostane od fondu ďalšiu časť úveru vo výške 2,7 miliardy dolárov. V októbri ale ukrajinský minister financií Oleksandr Šlapak povedal, že MMF rozhodne o uvoľnení novej splátky až po vzniku novej vlády, čo v čase návštevy misie fondu ešte nie je pravdepodobné. Vacher takýto vývoj podľa agentúry Reuters nepriamo potvrdil, keď povedal, že „diskusie budú pokračovať po vytvorení novej vlády“.

Misia by mala tiež rozhodnúť o ďalších finančných potrebách Kyjeva. Začiatkom septembra MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potrebovať dodatočnú pomoc v objeme až 19 miliárd dolárov, ak bude konflikt na východe krajiny pokračovať aj v budúcom roku. Ukrajina zatiaľ od MMF v rámci nového programu dostala dve úverové splátky v celkovej sume 4,6 miliardy dolárov.

Ukrajinská centrálna banka v piatok oznámila, že devízové rezervy krajiny sa počas októbra prepadli takmer o štvrtinu na 12,6 miliardy dolárov, teda na minimum od roku 2005. Za poklesom rezerv stáli kroky na podporu domácej meny a platby za dodávky ruského plynu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina