Ruské akcie sú na päťročnom dne, rubeľ na rekordnom minime

Ruské akcie aj rubeľ v piatok prudko oslabovali a hlavný akciový index RTS klesol najnižšie za päť rokov. Kurz rubľa voči euru aj doláru klesol o viac ako tri percentá a k doláru spadol až na nové rekordné minimum.

07.11.2014 11:39
debata (81)

Dolárový index ruských akcií sa v piatok pre ďalšie oslabenie rubľa prvýkrát prepadol pod hranicu 1000 bodov, a to až na 979 bodov. Ocitol sa tak najnižšie od polovice roka 2009. Rubľový index MICEX po prepade rubľa mierne rastie.

Za poklesom kurzu rubľa je najmä centrálna banka, ktorá oznámila, že uvoľnila svoju politiku menového kurzu. K doláru rubeľ krátko po otvorení trhu oslabil na viac ako 48 rubľov za dolár. K euru sa obchodoval za zhruba 60 rubľov.

„Je to rozvinutá panika s príznakmi menovej krízy,“ povedal podľa agentúry Reuters hlavný ekonóm moskovskej pobočky ING Bank Dmitrij Polevoj. „V takejto dobe by centrálna banka mala intervenovať, veď keď toto nie je riziko pre finančnú stabilitu, tak čo to potom je?“

V stredu centrálna banka zmenila svoju intervenčnú politiku. Znížila veľkosť intervencií na trhu na podporu rubľa na 350 miliónov USD denne, s výnimkou obdobia, v ktorom by sa objavili riziká pre finančnú stabilitu.

Pokles cien ropy a západné sankcie voči Rusku pre ukrajinskú krízu znížili vývoz z Ruska a prílev investícií. Rubeľ tak už niekoľko mesiacov klesá. Prepad sa výrazne zrýchlil od začiatku októbra a centrálna banka minulý mesiac použila na podporu domácej meny 30 miliárd USD. To bola jej najväčšia mesačná intervencia za viac ako päť rokov.

K stratám rubľa tiež prispievajú správy o obnovení bojov na východnej Ukrajine, kde sa obe strany už dlho navzájom obviňujú z porušovania krehkého prímeria. Klesajú aj ceny ropy, hlavnej ruskej vývoznej komodity. Výrazný pokles cien ropy by pritom mohol spôsobiť citeľný deficit v platobnej bilancii Ruska.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #burza #rubeľ