Nemecký vývoz opäť stúpa, zvýšil sa aj dovoz

Vývoz z Nemecka sa v septembri zotavil zo augustového prepadu a vzrástol, zvýšil sa však aj dovoz, aj keď o niečo pomalšie.

07.11.2014 09:19
debata

Prebytok bilancie zahraničného obchodu Nemecka potom stúpol v septembri medzimesačne o 5,5 percenta na 18,5 miliardy eur, oznámil v piatok spolkový štatistický úrad.

Vývoz z Nemecka v septembri vzrástol v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 5,5 percenta a dovoz o 5,4 percenta, zatiaľ čo v auguste obidva údaje klesli, vývoz o 5,8 percenta a dovoz o 1,3 percenta. Analytici v ankete agentúry Reuters čakali v septembri oveľa pomalší rast, export mal podľa ich odhadov stúpnuť o 1,9 percenta a import o 0,8 percenta.

Analytici upozorňujú, že zvýšenie dovozu by mohlo byť dobrou správou, pretože naznačuje rast domáceho dopytu. Nemecká ekonomika začala tento rok silným rastom, v druhom štvrťroku však klesla. V poslednej dobe niektorí ekonómovia varujú, že by ekonomika mohla za tretí štvrťrok zaznamenať ďalší pokles, čo by znamenalo, že sa technicky prepadla do recesie.

Priemyselná výroba v Nemecku v septembri po poklese v predchádzajúcom mesiaci tiež oživila, jej rast však bol slabší, než očakávali analytici. Ministerstvo hospodárstva uviedlo, že priemyselná výroba sa medzimesačne zvýšila o 1,4 percenta po poklese o 3,1 percenta v auguste. Analytici však čakali rast až dve percentá. Ministerstvo dodalo, že na výrobu má negatívny dopad ťažké medzinárodné prostredie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #zahraničný obchod