Cestovať zadarmo slovenskými vlakmi budú môcť aj Česi

Bezplatné cestovanie vlakom na Slovensku, ktoré od 17. novembra pre deti, študentov a penzistov zavádza ľavicová vláda premiéra Roberta Fica, budú môcť využiť aj Česi.

06.11.2014 16:12
debata (25)

Česká tlačová agentúra, ale aj ďalšie české médiá sa odvolávajú na hovorkyňu štátneho železničného dopravcu Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) Janu Morháčovú a vyzdvihujú, že jazda vlakom zadarmo sa pre spomínané kategórie cestujúcich nebude vzťahovať len na Slovákov, ale na všetkých občanov Európskej únie.

Na bezplatné cestovanie až na výnimky vo všetkých vlakoch na Slovensku získajú nárok deti do 15 rokov, študenti denného štúdia, dôchodcovia nad 62 rokov, ako aj osoby, ktoré poberajú napríklad invalidný alebo sirotský dôchodok. Na päťmiliónovom Slovensku sa táto výhoda dotkne podľa odhadu asi polovice obyvateľov.

Zadarmo bude aj súkromný RegioJet

Rovnaké pravidlá bezplatného cestovania vo svojich vlakoch na Slovensku chce zaviesť aj brnenský podnikateľ Radim Jančura, hoci zľavy sa majú týkať iba vlakov objednaných vo verejnom záujme. Podľa tohto pravidla by mal majiteľ spoločnosti RegioJet nárok na kompenzácie iba na linku z Bratislavy do Komárna. Zaviesť ich chce ale aj na trasách do Košíc zo Žiliny a z Bratislavy, ktoré mieni vykonávať na svoje komerčné riziko a kompenzácie potom požadovať od štátu. Ak by kompenzácie nedostal, je ochotný sa obrátiť na súd.

Českého štátneho dopravcu České dráhy sa slovenské bezplatné cestovanie pre deti a dôchodcov nijako nedotkne, povedal hovorca spoločnosti Petr Šťáhlavský. Medzištátne vlaky si na hraniciach preberá slovenský personál a rovnakým spôsobom, ako sa rozdeľujú pracovné kompetencie, sa rozdeľujú aj peniaze z cestovného. To sa týka i vlakov Pendolino, ktoré na trať do Košíc vyjdú od polovice decembra. Hoci pôjde o stále rovnakú súpravu, od slovenských hraníc je to už v podstate slovenský vlak, doplnil hovorca.

Jazda v pohraničí nebude bezplatná

Pre jazdu vlakom zadarmo na Slovensku si osoby, ktoré spĺňajú stanovené kritériá, musia s výnimkou detí do šiestich rokov nechať vystaviť zvláštny preukaz. Česi starší ako 62 rokov podľa ZSSK predložia k žiadosti iba doklad totožnosti, študenti zasa potvrdenie školy, že navštevujú denné štúdium. Záujemca mladší ako 62 rokov, ktorý poberá niektorý typ dôchodku, priloží potvrdenie o jeho priznaní. Doklady vystavené v ČR podľa Morháčovej netreba preložiť do slovenčiny. Pred nastúpením do vlaku si potom títo cestujúci vyžiadajú zvláštny lístok do druhej triedy, ktorý bude vo vybraných kategóriách vlakov viazaný na konkrétny spoj.

"(Českí) dôchodcovia starší ako 62 rokov predložia len občiansky preukaz a získajú preukaz na bezplatnú prepravu. Platí pre nich, podobne ako pre slovenských penzistov nad 62 rokov, prechodné obdobie a do konca marca budúceho roku budú dostávať lístok na bezplatnú prepravu na konkrétnu jazdu len na občiansky preukaz, "uviedla Morháčová.

Hovorkyňa upozornila, že bezplatné cestovanie vlakom sa nevzťahuje na jazdu v pohraničnom úseku; pri jazde zo zahraničia na Slovensko je to úsek od pohraničného prechodového bodu po prvej stanici na území Slovenska, kde vlak pravidelne zastavuje podľa cestovného poriadku.

Preukaz na bezplatné cestovanie vlakmi ZSSK vystaví dopravca vo svojich pokladniciach. Na 85 železničných staniciach vybavených systémom komplexného vybavenia cestujúcich, teda hlavne vo väčších mestách, alebo v turistických regiónoch, zákazník dostane preukaz na počkanie. V ďalších 65 menších staniciach možno o registráciu požiadať; preukaz má byť pripravený na vyzdvihnutie do troch pracovných dní na mieste, kde bola žiadosť podaná. Registráciu do systému ZSSK umožňuje od konca októbra.

Vlani prišlo takmer pol milióna Čechov

Česi často jazdia na Slovensko. Vlani sa v krajine pod Tatrami ubytovalo takmer 493 000 českých občanov. Turisti z ČR tak tvorili najpočetnejšiu zahraničnú klientelu slovenských hotelierov. Bezplatné cestovanie vlakom bude platiť vo všetkých štátom dotovaných vlakových spojoch. Naopak, vo vlakoch vyššej kategórie InterCity, ktoré ZSSK nasadzuje hlavne na trať medzi Bratislavou a Košicami, budú cestujúci naďalej platiť obvyklé cestovné. Vlaky InterCity, na ktorých prevádzku stáť neprispieva, tvoria len zlomok z celkového počtu vlakových spojov na Slovensku.

Zavedenie bezplatného cestovania vo vlakoch bude dopravcom kompenzovať štát. Slovenské ministerstvo dopravy odhadlo, že toto opatrenie vyjde na najmenej 13 miliónov eur ročne, podľa odborníkov budú finančné dôsledky oveľa vyššia.

Na tratiach pribudnú spoje

Vlani ZSSK získala štátnu dotáciu na výkony vo verejnom záujme v objeme bezmála 227 miliónov eur a z cestovného inkasovala 91 miliónov eur. Dopravca zároveň znížil stratu medziročne o zhruba tretinu na 7,1 milióna eur. ZSSK vlani prepravila 44,29 milióna cestujúcich, čo oproti roku 2012 predstavuje nárast o 1,9 percenta.

Slovenské ministerstvo dopravy už skôr informovalo, že okrem zavedenia bezplatného cestovania vlakom pre vybrané kategórie pasažierov dôjde tiež k pridaniu vlakových spojov. Podľa denníka Sme si ZSSK prenajala od Českých dráh 40 starších osobných vagónov, ktoré budú slúžiť ako záloha v súvislosti s očakávaným zvýšeným počtom cestujúcich na železnici.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #Česko #Slovensko