Nemeckí strojvodcovia zastavili vlaky, štrajk potrvá do pondelka

Strojvodcovia osobných vlakov najväčšieho nemeckého železničného dopravcu Deutsche Bahn (DB) vstúpili vo štvrtok o 02:00 SELČ do štrajku. Protestné akcie potrvajú až do pondelkového rána a ochromia prevádzku na nemeckej železnici. DB chcú v čase štrajku vypraviť asi tretinu plánovaných spojov.

06.11.2014 06:50
debata (1)

Štrajk postihne dopravu na celom nemeckom území. Výrazne obmedzená bude prevádzka diaľkových i regionálnych vlakov. Vo veľkých mestách sa pravdepodobne úplne zastavia mestská železnice.

Už v stredu popoludní začali štrajk strojvodcovia nákladných vlakov DB. Je to už šiesty štrajk na nemeckej železnici od konca augusta a najdlhší v histórii DB. Odborový zväz strojvodcov (GDL) si chce touto cestou vydobyť zvýšenie miezd a skrátenie pracovného času, zároveň sa usiluje aj o posilnenie svojho postavenia v rámci koncernu.

GDL spočiatku usiloval o skrátenie pracovnej doby strojvodcov z 39 na 37 hodín týždenne a žiadal zvýšenie platov od 1. januára o päť percent. Teraz sa priemerný plat strojvodcov pohybuje v závislosti na odpracovaných rokoch medzi 36 000 a 46 000 eurami. Po ústupkoch oboch strán v platovej oblasti sa ale rokovania zasekli na spore o postavení GDL v rámci koncernu.

Zväz žiada, aby ho koncern uznal ako jediného zástupcu strojvodcov, sprievodcov i zamestnancov jedálenských vozňov. Za strojvodca GDL rokuje dlhodobo, zostávajúce profesijné skupiny v rámci DB doteraz zastupoval odborový zväz EVG, ktorý má medzi nimi viac členov ako GDL a celkovo zastupuje väčší počet zamestnancov železničného dopravcu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #Nemecko