Únia mohla podľa audítorov nesprávne použiť až 9 miliárd eur

Z finančných prostriedkov EÚ sa v minulom roku mohlo nesprávne použiť do deväť miliárd eur. Uviedol to Európsky dvor audítorov (EDA) vo výročnej správe o rozpočte EÚ. Dvor audítorov však varuje, že riadenie výdavkov EÚ stále nie je celkovo dostatočne dobré.

05.11.2014 13:22
debata (2)

"Európsky dvor audítorov varuje, že rozpočtový systém je príliš zameraný len na vynakladanie finančných prostriedkov a je potrebné klásť väčší dôraz na dosahovanie výsledkov,“ píše sa vo výročnej správe.

Zo správy zverejnenej v stredu vyplýva, že vo výdavkoch EÚ sa objavila odhadovaná chybovosť vo výške 4,7 %. EDA však pripúšťa, že chybovosť môže byť v intervale od 3,5 % do 5,9 %. Za chybné sú označené tie výdavky, ktoré nemali byť poskytnuté z rozpočtu EÚ, pretože sa nepoužili v súlade s platnými predpismi.

"Chybovosť odhadovaná EDA nie je meradlom podvodov, neefektívnosti alebo plytvania,“ uvádza EDA. "Typickými chybami boli platby pre spoločnosť vykázanú ako malý a stredný podnik, ktorú v skutočnosti vlastnila veľká spoločnosť, alebo dodatky k existujúcej verejnej zákazke bez toho, aby mali ostatní uchádzači možnosť predložiť ponuky. Väčšina chýb sa vyskytla vo výdavkových oblastiach, ktorých riadenie zdieľajú členské štáty s Európskou komisiou (EK),“ spresňuje EDA.

Rozpočtové výdavky EÚ dosiahli v roku 2013 celkovú výšku 148,5 mld. eur a predstavujú približne 2 % celkových verejných výdavkov členských štátov EÚ. EDA kritizuje členské štáty za to, že nedokázali zabrániť podvodným, alebo inak neoprávneným žiadostiam o prostriedky z európskych zdrojov. Audítori naopak pochválili snahu EK získať nesprávne poukázané prostriedky späť. Výsledok za rok 2013 je priaznivejší než v roku 2007, keď bola miera chybovosti vo výške 6,9 %. V rokoch 2009 až 2011 však bola miera chybovosti pod hranicou štyroch percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia