Obchodníkom sa darilo, tržby v septembri rástli

Tržby v maloobchode v septembri medzimesačne stúpli o 0,8 %. V medziročnom porovnaní deväťmesačné tržby v maloobchode stúpli o 2,8 %.

05.11.2014 10:00
debata

Podľa vyjadrení Štatistického úradu SR rast ovplyvnili napríklad pohonné látky v špecializovaných predajniach. Na druhej strane tržby klesli najmä v maloobchode v stánkoch a na trhoch. Deväťmesačné tržby v maloobchode vzrástli o 3,2 %. Vývoj súvisel podľa úradu najmä so zvýšením tržieb v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach. Naopak tržby klesli najmä v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach.

Medzimesačne vzrástli tržby v ubytovaní o 2,3 %. Medziročne sa zvýšili o 7,5 %. Deväťmesačné tržby v ubytovaní vzrástli o 4,2 %. Tržby vo veľkoobchode medzimesačne stúpli o 2,2 %. Medziročne sa deväťmesačné tržby vo veľkoobchode zvýšili o 7,2 %, z toho najmä v nešpecializovanom veľkoobchode o 30,9 %. Znížili sa len vo veľkoobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 4,7 % a vo veľkoobchode s poľnohospodár­skymi surovinami a živými zvieratami o 4,2 %. Deväťmesačné tržby vo veľkoobchode sa zvýšili o 7,2 %.

Tržby reštaurácií a pohostinstiev v septembri v porovnaní s augustom klesli o 0,6 %. Medziročne druhý mesiac po sebe klesli. V porovnaní so septembrom 2013 boli nižšie o 2,3 %. Deväťmesačné tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev sa zvýšili o 1,4 %. Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa v septembri v porovnaní s augustom nezmenili. Medziročne stúpli o 4,3 %. Deväťmesačné tržby vzrástli o 7 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #obchod