O Slovenské elektrárne majú záujem viac ako traja investori

Je možné, že nové Mochovce budú Slovenské elektrárne spúšťať už pod iným vlastníkom. Taliansky Enel aktuálne svoj podiel ponúka na predaj, aby splatil dlhy. Potenciálni investori si podľa informácií Pravdy už prevzali základné informačné materiály o elektrárňach a do polovice novembra majú predložiť nezáväzné ponuky.

04.11.2014 16:00
Mochovce, Slovensé elektrárne, Enel, jadrová... Foto: ,
Tretí a štvrtý blok Mochoviec má byť spustený v rokoch 2016 až 2017 so 4–ročným meškaním.
debata (24)

V tejto chvíli o elektrárne pritom súperia viac ako len traja doteraz medializovaní investori. Koľko ich je a o koho ide, zatiaľ nie je jasné.

Oficiálne záujem o elektrárne prejavili dvaja záujemcovia z Česka a jeden z Číny. Kým české firmy ČEZ a Energetický a průmyslový holding upozorňujú na stratové Mochovce a žiadajú Enel a štát o záruky, čínska China National Nuclear Corporation si zatiaľ podobné podmienky nekladie.

Záujemcovia, ktorí v tendri o 66 percent akcií elektrární zostanú aj po predložení nezáväzných ponúk, budú mať možnosť získať kompletné informácie o podniku a predložiť záväzné ponuky. Súťaž by mala byť ukončená začiatkom roka 2015.

Podiel vo výške 66 percent v SE analytici banky Santander ohodnotili na 3,6 mld. eur vrátane dlhov. Za elektrárne dal Enel v roku 2006 necelých 840 miliónov eur.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel