Taliani zhoršili prognózu ekonomiky. Namiesto rastu pokles

Taliansky štatistický úrad ISTAT v pondelok výrazne zhoršil výhľad miestnej ekonomiky na tento aj budúci rok.

04.11.2014 06:55
debata (2)

Tento rok podľa novej prognózy očakáva pokles hrubého domáce produktu o 0,3 percenta, zatiaľ čo v predchádzajúcom odhade z mája počítal s nárastom, a to o 0,6 percenta. Nová predpoveď štatistikov je v súlade s poslednou vládnou prognózou, upozorňuje agentúra Reuters.

Talianska ekonomika by tak mala tento rok vykázať už tretí celoročný pokles za sebou. Odhad rastu HDP na budúci rok navyše ISTAT znížil o polovicu na 0,5 percenta. Pôvodne predpokladaný jednopercentný rast by ekonomika podľa štatistikov mala dosiahnuť až v roku 2016.

Taliansko s podporou Francúzska a niektorých ďalších európskych krajín sa usiluje o zmenu nasmerovania únijnej rozpočtovej politiky od úsporných opatrení k podpore ekonomiky. Proti tomu sa však stavia Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou.

Taliansko patrí v posledných desiatich rokoch v Európskej únii ku krajinám s najslabším hospodárskym vývojom. Jeho reálny HDP upravený o infláciu sa vlani dokonca prepadol pod úroveň roku 2001. Taliansko je pritom po Nemecku a Francúzsku treťou najväčšou ekonomikou v eurozóne. Tieto tri štáty sa na celkovej ekonomickej aktivite menovej únie podieľajú asi dvoma tretinami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #eurozóna #HDP