Čínska spoločnosť CEFC by mohla získať tretinu J&T Banky

Čínska spoločnosť CEFC by vďaka zmluve o strategickej spolupráci uzatvorenej s finančnou skupinou J&T mohla získať tretinový podiel v J&T Banke.

02.11.2014 18:45
debata (5)

Čínska firma by za podiel mohla zaplatiť takmer 700 miliónov eur. S odkazom na aktérov dohody o tom informuje týždenník Euro v čísle, ktoré vyjde v pondelok.

Vzhľadom k tomu, že má ísť o vstup prostredníctvom navýšenia kapitálu, výrazne by vzrástla úverová kapacita banky, píše Euro. Mohlo by ísť až o 200 miliárd českých korún, dodáva.

Česko-slovenská skupina J&T uzavrela zmluvu o strategickej spolupráci s čínskou CEFC minulý týždeň. Jej zástupcovia sa ako súčasť podnikateľského sprievode zúčastnili návštevy českého prezidenta Miloša Zemana v Číne.

CEFC bola založená ako súkromná firma v roku 1980. Je šiestou najväčšou súkromne vlastnenou spoločnosťou v Číne a zároveň jednou z najväčších korporácií na svete, ktorá sa zaoberá okrem iného finančníctvom, energetikou či infraštruktúrou. Jej obrat podľa rebríčka Fortune Global 500 dosiahol 33,6 miliardy dolárov. Investuje okrem iného do ropného a plynárenského priemyslu na Blízkom východe a v strednej Ázii, taktiež vlastní a prevádzkuje zásobníky a tranzitnej stanice v prístavoch v Latinskej Amerike, Európe a juhovýchodnej Ázii.

J&T Finance Group vznikla v roku 1995. Do skupiny patrí okrem J&T Banky viacero ďalších firiem, zameraných napríklad na investície a správu aktív, ktoré pôsobia v rôznych krajinách.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #J&T banka #J&T #CEFC