Litva zakázala predaj energetických drinkov mladistvým

V Litve od 1. novembra 2014 začal platiť zákaz predaja energetických nápojov neplnoletým.

01.11.2014 17:52
debata (6)

Pobaltský štát tvrdí, že toto opatrenie, ktoré má chrániť zdravie detí, prijal ako vôbec prvý na svete. Týka sa nápojov, ktoré obsahujú veľké množstvo kofeínu alebo ďalšie povzbudzujúce látky. Za porušenie zákazu budú predajcovia platiť pokuty.

Príslušný zákon schválil litovský parlament už v máji, platiť ale začal až teraz. Predajcovia sa na neho nachystali dopredu a v obchodoch napríklad presunuli energetické nápoje na menej viditeľné miesta.

„Toto je vo svete revolučné opatrenie. Nenašli sme inú krajinu, kde by niečo podobné platilo,“ uviedol zástupca ministerstva zdravotníctva Almantas Kranauskas.

Zákon sa týka nápojov s obsahom kofeínu vyšším ako 150 miligramov na liter a zavádza pokuty za porušenie nariadenia vo výške do 116 eur.

Najrôznejšie štúdie ukazujú, že nadmerná konzumácia energetických nápojov môže u detí viesť k hyperaktivite. Niektorí odborníci dokonca hovoria o určitom druhu závislosti.

Energetické drinky sú jednou z najrýchlejšie rastúcich kategórií medzi nápojmi. Tržby z ich predaja po celom svete podľa spoločnosti pre prieskum trhu Euromonitor za posledných desať rokov stúpli na viac ako štvornásobok. Len vlani sa zvýšili o 6,8 percenta na 27,5 miliardy USD.

Najväčší podiel na svetovom trhu má s viac ako 31 percentami rakúsky Red Bull, nasledovaný firmou Monster Beverage z USA.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Litva